Vliegveld Athene, Eleftherios Venizelos International Airport

Handige informatie over het vliegveld Eleftherios Venizelos International Airport Athene. Waar ligt het vliegveld? Waar kan je het beste parkeren en wat zijn de horecavoorzieningen? Maak hieronder je keuze.

VLIEGTIJD AUTO HUREN HOTELS TOP 10 HOTSPOTS

Vliegveld Athene, Eleftherios Venizelos International Airport

Athene Airport, ook wel gekend als Eleftherios Venizelos International Airport, is de grootste luchthaven van Griekenland. Dit moderne vliegveld werd in 2001 geopend ter vervanging van twee oudere luchthavens.

Het vliegveld verwerkt jaarlijks zo’n 14 miljoen reizigers. Als belangrijk knooppunt voor de Balkan en het Midden-Oosten is het doel van die 14 miljoen bezoekers niet enkel het schitterende Athene, maar de hele ruimere regio.

De belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die vliegen op Athene Airport zijn Aegean Airlines, Olympic Air en Ryanair, maar aan alternatieven is geen gebrek.

Gelukkig maar als je weet dat er jaarlijks 500 000 landgenoten richting Griekenland trekken waarvan een groot deel langs Athene Airport.

Vliegtijd

Waar ligt Athene Airport?

Het vliegveld Eleftherios Venizelos International Airport ligt 34 kilometer ten oosten van Athene in het dorpje Spata-Artemida. Gelegen in het zuid-oosten van het land nabij de Egeïsche Zee is de luchthaven handig gelegen voor een bezoekje aan de vele eilanden van Griekenland, maar is een fikse verplaatsing naar de rest van het land wel nodig.

Hotels vlakbij Eleftherios Venizelos International Airport

Een hotel nabij het vliegveld is ontzettend praktisch om veel problemen met een vroeg vertrek, late aankomst of veel verkeer te vermijden. Net zoals bij de meeste andere steden is het ook in Athene opletten voor de vele “Airport Hotels”. De ligging hiervan is niet altijd even schitterend. Gelukkig hebben we wel enkele suggesties voor jou. Zo vind je op slechts 100 meter van de luchthaven het Sofitel Athens Airport hotel terug. Op goed twee kilometer van het vliegveld vind je Villa Vravrona Gallery Basement terug en ook de Seaview Villa near Athens Airport is een echte aanrader. Reis je op een budget? Kies dan voor Hector Apartment near the Airport op vier kilometer van de luchthaven.

Auto huren Athene Airport

Gelet op de afstand tussen het vliegveld en het centrum van Athene spreekt het maar voor zich dat er heel wat mogelijkheden zijn tot het huren van een auto. Zo vind je in de aankomsthal informatiebalies terug van Hertz, Budget, Avis, Enterprise, Europcar en Sixt. De slimme consument vergelijkt dan ook de prijzen van de verschillende aanbieders. Die prijzen vergelijken en een huurauto reserveren om bij aankomst niet voor verrassingen te staan kan bij EasyTerra Autohuur. Een auto huren valt overigens absoluut aan te raden: Griekenland heeft te veel te bieden om op één locatie te blijven.

Taxi kosten Eleftherios Venizelos International Airport

Ook de taxi is altijd een mogelijkheid voor vervoer tussen de airport en Athene. Deze taxi’s vind je terug bij uitgang 3 en er is een vaste kostprijs voor een ritje naar het centrum van net iets minder dan 40 euro overdag en net iets minder dan 60 euro doorheen de nacht. Een taxi op voorhand reserveren kan je via TaxiTender.

Vliegtuigmaatschappijen die vliegen op Athene Airport

In totaal vliegen er over de 100 luchtvaartmaatschappijen op het grootste Griekse vliegveld. Als Nederlander zijn de belangrijkste namen KLM, Transavia, Brussels Airlines, Aegean Airlines en Ryanair. De volledige lijst kan je terugvinden op de website van het vliegveld. Moet je nog zoeken naar de goedkoopste vliegtickets richting Athene? Dan kan je de prijzen van alle aanbieders vergelijken op Vliegtickets.nl en Expedia.nl. Een korte inspanning die al snel enkele tientallen euro’s kan opleveren.

Parkeren Athene Airport

Als het grootste vliegveld van Griekenland spreekt het voor zich dat er heel wat parkeermogelijkheden zijn bij het vliegveld. In totaal zijn er drie opties waarvan je gebruik kunt maken: Executive Valet, Short Term en Long Term. Bijzonder aan deze luchthaven is dat Valet parkeren relatief goedkoop uitvalt en dat parkeren de eerste 20 minuten gratis is. Zo betaal je voor Valet parkeren 25 euro voor een uur, maar slechts 150 euro voor drie weken. De long term optie in P3 gaat voor 13 euro per uur en 120 euro voor drie weken, de short term optie (P1 en P2) kost 25 euro per dag.

Vliegtijd naar Athene

De vliegtijd vanaf Schiphol richting Eleftherios Venizelos International Airport bedraagt 2 uur en 57 minuten. Ook vanaf de luchthaven van Rotterdam – The Hague doe je er even lang over. De snelste vlucht vanuit Nederland vertrekt echter vanaf het vliegveld van Eindhoven met 2 uur en 50 minuten. Reken bij al deze vluchtduren echter zeker nog de verplaatsing naar het centrum bij!

Reistijd naar centrum Athene

Het vliegveld ligt op 34 kilometer afstand van het centrum van Athene. In de regel zijn deze wegen vrij rustig en doe je er goed 30 minuten over met de wagen. Zelfs tijdens de spits hoe je eigenlijk niet langer dan 45 minuten te rekenen. Verdere opties zijn de metro (40 minuten), de bus (65 minuten) en een taxi.

Vertrektijden en aankomsttijden

Het grootste vliegveld van Griekenland ontvangt vluchten over de hele wereld en werkt dan ook bijna de klok rond. Aankomsttijden bereiken een piek overdag, maar het is mogelijk om tot diep in de nacht aan te komen. Qua vertrektijden vertrekken de laatste vluchten rond half één ’s nachts en de eerste vluchten rond half zes in de ochtend.

Roken

Fervente rokers kunnen hun hart ophalen: het is toegelaten om op de daarvoor aangeduide plaatsen op het vliegveld te roken. Bij elke terminal is daarvoor een speciale plek voorzien en het is ook mogelijk een sigaret op te steken in de Aegean Business Lounge.

Winkelen op Eleftherios Venizelos International Airport

Athene Airport is een moderne luchthaven die nog niet eens zo gek lang open is. Het spreekt dan ook voor zich dat er bij de bouw rekening is gehouden met een uitgebreid aanbod aan winkels, cafés en restaurants. Het grot van het winkelplezier beleef je in de hoofdterminal waar een uitgebreid aanbod terug te vinden is aan winkels. Boeken, kleding, parfum, elektronica, typische Griekse specialiteiten en allerhande accessoires vallen op de luchthaven op de kop te tikken. Met bijna 100 filialen kan dan ook gezegd worden dat je hier zeker iets naar jouw zin kunt vinden.

Restaurants

In elke terminal bij het vliegveld is wel iets van eten terug te vinden, maar de meeste restaurants en snackbars zijn toch geconcentreerd op de Olympus Plaza. Een echte aanrader is overigens de Skyview Bar van waaruit je een schitterend uitzicht over de luchthaven hebt.

Openbaar vervoer

Bij de uitgangen 4 en 5 van de aankomsthal wachten de bussen op je. Lijnen E94, E95 en E96 brengen je naar diverse plekken in Athene voor zo’n 6 euro per enkele rit. Neem je de metro? Dan kan je jouw ticket op de luchthaven kopen voor 10 euro per 90 minuten.

Vliegveld Athene, Eleftherios Venizelos International Airport
3.3 sterren (12x)