Praktische informatie over Budapest Airport

Het vliegveld van Boedapest werd geopend in 1950 en was gedurende vele jaren de enige internationale luchthaven van Hongarije. Inmiddels zijn er 4 nieuwe vliegveld beschikbaar voor internationale vluchten. De luchthaven (IATA: BUD) kwam in 2011 in de problemen toen de nationale luchtvaartmaatschappij van Hongarije failliet ging en het vliegveld ongeveer 1/3 deel van de passagiers moest missen. Inmiddels is dat aantal weer ingehaald en ontvangt Airport Budapest meer dan 13 miljoen bezoekers per jaar. Naar aanleiding van het 200ste geboortejaar van Franz Liszt in 2011 werd het vliegveld naar hem vernoemd.

Veelgestelde vragen

De luchthaven ligt op 14 kilometer van het centrum van Boedapest. Er zijn meerdere snelwegen in de buurt van het vliegveld. Op Budapest Airport doet men extra moeite om de passagiers snel op de plaats van bestemming te krijgen. Er zijn meerdere informatiebalies die je alles kunnen vertellen over de taxi’s en 3 verschillende busservices.

Vanaf een Nederlandse luchthaven duurt een directe vlucht naar Budapest ongeveer 2 uur.

Naast de KLM en andere grote luchtvaartmaatschappijen maken ook de prijsvechters gebruik van dit vliegveld. Op bud.hu kan je alle informatie vinden over deze maatschappijen.

Er zijn vele verschillende soorten parkeerplaatsen op Budapest Airport. De goedkoopste liggen op 10 minuten lopen van de terminal. De overdekte premium plaatsen zijn direct buiten de terminal gelegen. De prijsverschillen tussen de premium en de holyday lite parkeerplaatsen zijn groot. Voor de dure plaatsen betaal je € 10 per uur, € 100 per dag, € 500 per week en € 1.400 voor 3 weken. De tarieven voor de goedkope plaatsen zijn: € 2,50 per uur, € 11 per dag, € 33 per week en € 65 voor drie weken.

Vanaf het vliegveld naar het centrum van Boedapest duurt ongeveer 35 minuten met de auto. Er zijn ook diverse opties om met de bus naar de stad te gaan, waarbij de reisduur vergelijkbaar is.

Alle aankomst- en vertrektijden vind je onder meer op vliegtijd.com. De site vermeldt ook de actuele vertragingen en annuleringen.

Het is niet toegestaan om te roken op de luchthaven van Boedapest. De rookzones in terminal 2A en 2B staan duidelijk aangegeven met borden. Ook in de meeste restaurants geldt een rookverbod.

Momenteel is het aantal winkels beperkt en zijn reizigers in het algemeen niet positief over de service en de kwaliteit. Er zijn plannen voor uitbreiding en verbetering.

Het minder positieve oordeel strekt zich ook uit tot de horeca op het vliegveld van Boedapest. Het aantal gelegenheden voor een hapje of een drankje is beperkt. De verbeteringsplannen betreffen ook deze sector.

Informatie over het vliegveld van Budapest

vliegtickets zoeken budapest airport
Vliegtickets zoeken naar Budapest

Er is een ruime keuze aan vliegtickets naar Boedapest. Het is verstandig om online de prijzen van tickets te vergelijken. Zeker als je flexibel kunt zijn wat betreft aankomst en vertrek kan je grote voordelen halen. Let ook op de voorwaarden ter zake bagage. In Hongarije wordt de HUF gebruikt, momenteel is de koersverhouding met de euro ongeveer 30 HUF voor 1 €. Wil je voor vertrek al over forinten kunnen beschikken, bestel deze dan online en haal ze af bij een van de vele locaties in ons land.

auto huren budapest airport
Auto huren op Budapest Airport

In terminal 2 B vind je de balies van een tiental autoverhuurbedrijven. Een huurauto online reserveren maakt het eenvoudig om de voorwaarden en prijzen te vergelijken. Check ook altijd het eigen risico. Lees hier meer over het huren van een auto vanaf Boedapest Airport.

hotel budapest airport
Hotels vlakbij Budapest Airport

Er zijn geen hotels op het vliegveld gevestigd maar op korte afstand kan je comfortabel overnachten. Op Booking.com vind je alle informatie over accommodatie in Boedapest en omgeving. Je kan direct online boeken en betaalt in het algemeen pas in het hotel. Dagelijks zijn er aanbiedingen en vaste klanten kunnen gebruik maken van kortingen.

taxi budapest airport
Taxikosten & reserveren

Wil je verzekerd zijn van een taxi bij aankomst op het vliegveld dan is online reserveren de aangewezen weg. De gemiddelde prijs van een taxirit naar het centrum is € 22. Als je kiest voor de officiële luchthaven taxi kan je ook pinnen.

openbaar vervoer
Openbaar vervoer

Vanaf de luchthaven van Boedapest kun je met drie verschillende busservices naar het centrum van Boedapest reizen. Het meest frequent gaat buslijn 200E die maximaal 10 keer per uur gaat. Tickets kun je bij de automaten kopen en het eindpunt is een metrostation van waar je overal in de stad kunt komen. De Airport Shuttle 100E brengt je in 40 minuten naar een centraal plein in de stad. Deze bus rijdt maximaal 6 keer per uur. De derde busservice rijdt minder frequent maar is ook in de nacht beschikbaar.

over budapest
Over Budapest

Budapest ligt aan weerszijden van de Donau en bestond vroeger ook uit de steden Boeda en Pest. De samenvoeging was in 1873 en in die tijd werd het ook de hoofdstad van Hongarije. In deze stad woont 20% van alle Hongaren. Met een inwonertal van bijna 2 miljoen is Boedapest dan ook veruit de grootste in het land. Voor Centraal-Europa is deze stad als sinds vele eeuwen het belangrijkste verkeersknooppunt in de wijde omgeving. In Hongarije is Boedapest het centrum van cultuur, bestuur, handel en industrie.

Er zijn al sporen van bewoning gevonden die dateren van 400 voor Christus. In die tijd profiteerden de Kelten van de overvloed aan water in dit gebied. In de Romeinse tijd werd hier een stad gesticht met voor die tijd het enorme aantal inwoners van 30.000.

Tot de bezienswaardigheden behoren het Vissersbastion, het Parlementsgebouw en de Sint-Stefanus basiliek.

overige informatie
Overige informatie

Er zijn enkele kantoor- en vergaderruimtes beschikbaar die je kan huren via het business center. Er is ook een lounge voor business class passagiers met internet en faxverbindingen. Voor minder mobiele reizigers zijn er een aantal gratis rolstoelen. Neem echter ook altijd contact op met de luchtvaartmaatschappij als je met een rolstoel reist. Enkele toiletten zijn ook aangepast.

In de terminal zijn geldautomaten en een geldwisselkantoor.

Op loopafstand van de terminal ligt het Aircraft Park. Tegen betaling kan je daar oude Hongaarse toestellen bekijken.

informatie

Informatie over Budapest Airport

  • Adres: Budapest, 1185 Hongarije
  • IATA-luchthavencode: BUD
  • Aantal passagiers: 11.441.999

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...