Handige informatie voor een reis naar Kenia

wereld
Onze partners
easyterra vliegtickets nl tui reizen kras reizen booking.com

Als je op reis gaat naar Kenia om te genieten van de magische zonsondergangen, safari’s en de Masai-cultuur, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden. Zorg bijvoorbeeld voor de juiste inentingen en vraag het visum voor Kenia op tijd aan.

Veiligheid in Kenia

Zoals te lezen is in het reisadvies voor Kenia van de Nederlandse overheid, zijn er in het land veiligheidsrisico’s waar rekening mee dient te worden gehouden. Er is een relatief hoge terroristische dreiging in Kenia. De afgelopen jaren zijn er in Nairobi en Mombasa verschillende aanslagen gepleegd door de terreurgroep Al Shabaab. Zo is bijvoorbeeld op 5 januari 2020 een militair vliegveld aangevallen op het vasteland van Lamu. Andere grote aanslagen vonden plaats in 2013 op het Westgate-winkelcentrum in Nairobi en in 2015 op de universiteit van Garissa. Lees je daarom in over welke gebieden je beter kunt mijden tijdens een reis door Kenia. Er wordt aangeraden om niet naar de districten Mandera, Garissa en Wajir te reizen, behalve naar het vliegveld van Wajir. Wees alert op plaatsen waar veel mensen komen. Denk bijvoorbeeld aan grote winkelcentra, markten, kerken, evenementen, hotels, toeristische plekken, vliegvelden en overheidsgebouwen.

Er wordt ook wel gezegd dat de drie grootste veiligheidsrisico’s in Nairobi voortkomen uit drie woorden die met de letter M beginnen: de matatus (openbare bussen) vanwege hun ruwe rijgedrag en de snelheid waarmee ze rijden op de slechte wegen en daardoor het grote aantal ongelukken dat ze veroorzaken, malaria (een van de belangrijkste doodsoorzaken) en mugging (Engels voor gewapende overval). Op de weg van het internationale vliegveld Jomo Kenyatta naar het centrum van Nairobi vinden relatief vaak gewapende overvallen op auto’s plaats.

informatie kenia

Gezondheid en sanitaire voorzieningen

Voordat je naar Kenia reist moet je eerst de benodigde vaccinaties halen. Check voor vertrek welke inentingen je nodig hebt en zoek een arts of vaccinatiebureau bij jou in de buurt. Daarnaast moeten er voldoende voorzorgsmaatregelen genomen worden tegen malaria. Naast medicatie kun je je het beste ook tegen muggenbeten beschermen door middel van DEET.

Visum Kenia aanvragen

Vanaf 1 januari 2021 kun je geen visum meer aanvragen bij aankomst op het vliegveld in Kenia. Je kunt alleen vooraf online een visum aanvragen. Dit is veel gemakkelijker en sneller dan een fysiek visum aanvragen, want voor het e-visum Kenia hoeft geen bezoek te worden gebracht aan het consulaat of de ambassade. Het wordt gemiddeld al binnen 8 werkdagen na het indienen van de aanvraag per e-mail naar de reiziger gestuurd.

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden voor het visum Kenia, namelijk:

 • In het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is op het moment van aankomst in Kenia
 • Een foto of scan van het paspoort kunnen uploaden
 • In het bezit zijn van een vliegticket (retourvlucht)
 • Een reisschema kunnen overleggen
 • Een bevestiging van de reservering van (minimaal één) overnachting te kunnen tonen
visum kenia

Voorwaarden aan de aankomst locatie

Een andere voorwaarde van het visum Kenia is dat reizigers alleen mogen arriveren op een locatie waar een controlepost aanwezig is. Dit is bij de meeste vliegvelden, havens en grensovergangen het geval. Controleer of jouw aankomstlocatie hieraan voldoet.

Toegestane aankomstlocaties per vliegtuig

 • Eldoret International Airport (EDL)
 • Garissa Airport (GAS)
 • Jomo Kenyatta Airport (NBO)
 • Kisumu Airport (KIS)
 • Lamu Airport (LAU)
 • Lokichogio Airport (LKG)
 • Malindi Airport (MYD)
 • Moi Airport Mombasa (MBA)
 • Wajir International Airport (WJR)
 • Wilson Airport (WIL)

Over: sandervw

Fly Drive deals

Recente berichten


Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...