Praktische informatie over Istanbul Airport

Istanbul Airport, ook wel Istanbul Atatürk Airport genoemd, is de drukste luchthaven van Turkije en vind je terug in het Europese deel van de stad. Met meer dan 60 miljoen passagiers staat het grootste vliegveld van Turkije ook stevig in de top 5 drukste luchthavens van Europa.

Het doel van deze instroom aan mensen is tweeledig. Aan de ene kant dient het vliegveld duidelijk als transit richting het Verre Oosten, aan de andere kant is ook Istanbul zelf een ontzettend populaire vakantiebestemming net als de rest van Turkije.

Op jaarbasis trekken dan ook enkele honderdduizenden Nederlanders richting de zon van Turkije.

Veelgestelde vragen

Istanbul Atatürk Airport is gelegen in het Europese deel van de stad en vind je terug op zo’n 24 km ten zuidwesten van het stadscentrum in het stadsdeel Yesilköy. De luchthaven is vlot bereikbaar dankzij de ligging nabij de snelweg E80/O-3. Dankzij de locatie op een steenworp afstand van de kust is het bij de landing stevig aangeraden even door het raam te kijken.

Vlieg je vanaf Schiphol naar de grootste stad van Turkije? Dan is de vliegtijd ongeveer 3 uur en 20 minuten afhankelijk van de weersomstandigheden en de gekozen maatschappij. Kies je voor het vliegveld van Rotterdam-Den Haag ben je even lang onderweg. Vanaf Eindhoven doe je er zo’n 10 minuten minder lang over.

Vanuit Nederland zijn er diverse opties om een vlucht richting dit immense vliegveld te boeken. Zo kan je vanaf zowel Schiphol, Rotterdam als Eindhoven op de vlieger naar Turkije stappen. De maatschappijen die je naar de zon en de Turkse cultuur brengen zijn KLM, AtlasGlobal, Turkish Airlines, Lufthansa en TUI fly. Wil je de prijzen graag vergelijken? Neem dan zeker een kijkje op Vliegtickets.nl of Expedia.nl.

Met meer dan 60 miljoen bezoekers per jaar spreekt het voor zich dat er ruime parkeergelegenheid voorzien is. Je kunt je auto kwijt in het enorme Multi-Storey Car Park of je kunt kiezen voor onoverdekt parkeren in het Open Car Park. Logischerwijze betaal je bij het Open Car Park een lagere prijs voor het parkeren. Zo betaal je voor een week 207 TL terwijl dat bij het Multi-Story Car Park reeds bijna 300 TL is.

Het vliegveld ligt op 24 kilometer afstand van van het centrum van deze regelrechte metropool. Dat gezegd zijnde is de ligging nabij de snelweg E80/O-3 ideaal om snel op weg te zijn en dat heeft ook zo zijn weerslag op de reistijd naar het centrum. Met de auto sta je in ongeveer 30 minuten in de oude stad (genaamd Sultanahmet).

Het vliegveld van Istanbul verwerkt een dusdanig volume aan passagiers dat het één van de weinige luchthavens ter wereld is die de klok rond werkt. Dat betekent dat je zowel qua vertrek- en aankomsttijden eigenlijk op elk moment van de dag en de nacht kunt vallen. In de praktijk is het zo dat de vluchten naar en van Nederland meestal rond een uur of zes in de ochtend beginnen, maar uitzonderingen zijn mogelijk.

Roken is op het vliegveld van de grootste Turkse stad slechts toegestaan op bepaalde locaties. Gelukkig vind je redelijk wat van deze locaties doorheen de luchthaven. Ben je op zoek naar één van deze locaties? Kijk dan uit voor het blauwe bordje met een sigaret op!

Aan winkels is er geen gebrek op dit vliegveld en dat is maar goed ook. Er zijn tal van winkels terug te vinden in de oude Domestic Terminal, maar ook in de nieuwe International Terminal. Een opsomming van alle shoppingmogelijkheden op het vliegveld is vrij nutteloos gezien alles tot de mogelijkheden behoort. Parfum, beauty, kleding, snoep, lokale specialiteiten, elektronica en supermarkten: je vindt het allemaal terug.

Lekker eten op het vliegveld? Dat kan in één van de vele restaurants en snackbars dat dit indrukwekkende complex rijk is. Er zijn tal van internationale mastodonten zoals Starbucks aanwezig, maar ook heel wat gezellige restaurants die Turkse specialiteiten serveren. Perfect om nog een laatste keer die typische Turkse smaken te beleven.

Informatie over het vliegveld van Istanbul

vliegtickets Istanbul Airport
Vliegtickets zoeken naar Istanbul

Op zoek naar vliegtickets naar Istanbul Airport? Wij hebben de beste aanbiedingen voor je gevonden. Klik hier of op de button om meteen naar de beste vliegticket aanbiedingen voor Istanbul te gaan!

auto huren Istanbul Airport
Auto huren op Istanbul Airport

Ook nabij het vliegveld van de grootste Turkse stad is het mogelijk om een auto te huren en op eigen houtje de streek te verkennen. Er is zelfs keuze te over met maar liefst 18 autoverhuur bedrijven gevestigd op de Atatürk luchthaven. Om ze even op een rijtje te zetten: Airport Tur, Avias, Alamo, Avis, Budget, Baf Turizm, Europark, Dollar, Hertz, Eruopcar, Murat Turizm, Mert Oto, Sixt, Sun, National, Thrifty, Windy Car Rental en Ülger Turizm. Op voorhand een taxi reserveren en de prijzen vergelijken kan je doen via EasyTerra.

hotel Istanbul Airport
Hotels vlakbij Istanbul Airport

Zoek je een hotel nabij Atatürk Airport? Dan liggen er heel wat kwaliteitsvolle opties voor je open aan overigens zeer goede prijzen. De omgeving van het vliegveld telt tal van sterrenhotels aan een aantrekkelijk prijskaartje. Zo vind je op slechts 500 meter afstand het Tav Airport Hotel Istanbul. 500 meter verder is er het WOW Istanbul Aiport Hotel en het WOW Airport Hotel. Zijn de lage prijzen voor deze tophotels toch nog altijd net iets te veel? Dan vind je op twee kilometer van de luchthaven het Niconya Port Suite & Hotel terug.

taxi Istanbul Airport
Taxikosten & reserveren

De taxi’s vind aan elke uitgang van het vliegveld. Opvallend aan de drukste stad van Turkije is dat de prijzen voor een taxi op elk moment van de nacht en de dag hetzelfde zijn. Prijzen die overigens niet al te hoog liggen. Voor een enkeltje richting het centrum betaal je zo’n 70 TL. Let er wel goed op dat de taximeter wordt gestart bij vertrek en reserveer best ook op voorhand via Taxi2Airport.

openbaar vervoer Istanbul Airport
Openbaar vervoer

Qua openbaar vervoer kan je kiezen voor zowel de bus, de metro als de tram. Met de metro ben je met lijn M1A of tram T1 in slechts 10 minuten in het centrum van de stad. Volg bij aankomsten de borden Metro op bij het metrostation te komen. Een ticketje is vrij goedkoop met 4 TL per stuk. Kies je voor de bus? Dan doe je er 40 minuten over en nog eens de tijd die je spendeert aan het uitzoeken van de juiste lijn.

informatie

Informatie over Istanbul Airport

  • Adres: Yeşilköy, 34149 Bakırköy/İstanbul, Turkije
  • IATA-luchthavencode: ISL
  • Aantal passagiers: 67.981.446

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...