Praktische informatie over Katowice Airport

Het vliegveld van Katowice is in 1940 door de Duitsers gebouwd voor de Luftwaffe. Na de oorlog werd er respectievelijk door de Sovjets en Polen gebruik van gemaakt voor militaire doeleinden. In 1966 konden ook binnenlandse burgervluchten gebruik landen op de luchthaven van Katowice. De eerste internationale vlucht kwam aan in 1993. De officiële naam van het vliegveld is Lotnisko (IATA: KTW). De luchthaven ligt bij Pyrzowice en is qua bezoekersaantal het tweede in Polen. Jaarlijks komen er ongeveer 6 miljoen passagiers in de 3 terminals. Het vliegveld wordt in de zomer veel gebruikt door prijsvechters voor vluchten naar Zuid-Europa.

Veelgestelde vragen

De luchthaven van Katowice ligt 33 kilometer ten noorden van de stad. Met een auto duurt het ongeveer 30 minuten om het centrum te bereiken. Per uur rijden er twee bussen van Airport Katowice naar de stad.

Een rechtstreekse vlucht vanaf een Nederlandse luchthaven naar Katowice duurt ongeveer 2 uur. Als er een tussenstop plaatsvindt, kan je op je ticket de duur van je vlucht vinden.

Op Katowice-Airport.com staat een overzicht van alle luchtvaartmaatschappijen die Katowice als bestemming hebben. In de zomer is het er erg druk met charters van prijsvechters.

Bij het vliegveld van Katowice zijn ongeveer 5.000 parkeerplaatsen. De premium parkeerplaats ligt direct voor terminal C maar is ook het duurst. De andere parkeerplaatsen liggen op loopafstand. P2 is de grootste parkeerplaats en tevens de goedkoopste. Online reserveren van een plaats is goedkoper. Voor P2 zijn de tarieven: per uur € 1,50, voor een dag €7,50, een week kost je € 17,50 en voor 3 weken betaal je € 42,50. Een premium parkeerplaats kent hogere tarieven: €2,50 per uur, € 25 per dag, € 75 voor een week en € 135 voor 3 weken.

Het vliegveld ligt aan de snelweg naar Katowice. De rit naar het centrum duurt ongeveer een half uur. In de winter bestaat de kans op vertraging door sneeuwval.

Alle aankomst- en vertrektijden kan je vinden op vliegtijd.com. De actuele vertragingen en annuleringen worden hier ook vermeld.

Roken is op de luchthaven van Katowice niet toegestaan. De rookzones zijn aangegeven met duidelijke borden.

Zowel voor als na de douane zijn er een aantal winkels op de luchthaven van Katowice. Behalve taxfree shoppen zijn de meest gebruikelijke artikelen souvenirs en luxe producten zoals parfums.

Ook voor de restaurants en bars geldt dat deze zowel voor als na de douane zijn te vinden. In het zomerseizoen zijn er meer (snack)bars geopend dan in de rest van het seizoen.

Informatie over het vliegveld van Katowice

vliegtickets Katowice Airport
Vliegtickets zoeken naar Katowice

De prijsverschillen voor een ticket naar Katowice kunnen behoorlijk oplopen omdat ook veel prijsvechters deze bestemming kiezen en vaak aanbiedingen hebben. Het loont dan ook de moeite om de prijzen van vliegtickets online te vergelijken. Vergeet ook niet om de voorwaarden met betrekking tot bagage te checken,

In Polen kan je op veel plaatsen met euro’s betalen maar het is verstandig om de plaatselijke valuta (zlotys) af te rekenen om problemen met de wisselkoers te vermijden. Zloty’s kan je online in Nederland bestellen en op veel plaatsen afhalen.

auto huren Katowice Airport
Auto huren op Katowice Airport

Momenteel zijn er 10 autoverhuurbedrijven op de luchthaven van Katowice waaronder Hertz en Avis. Als je een huurauto online reserveert, kan je de prijzen en voorwaarden goed vergelijken. Let ook altijd op het eigen risico.

Hotels Katowice Airport
Hotels vlakbij Katowice Airport

Op het terrein van Katowice Airport is geen hotel maar wel op enkele kilometers afstand. Alle informatie over accommodaties in en nabij Katowice kan je nalezen op Booking.com. Direct boeken is ook mogelijk op de site. Voor buitenlandse hotels is een creditcard meestal noodzakelijk, betalen doe je echter meestal pas in het hotel. Er zijn dagelijkse aanbiedingen en kortingen voor vaste klanten.

taxi Katowice Airport
Taxikosten & reserveren

Voor alle drie terminals is een taxistandplaats. Een taxi kan je online reserveren om zeker te zijn van passend vervoer naar de stad. Een taxirit duurt een halfuur en daar betaal je gemiddeld € 40 voor. Afrekenen in zloty’s is verstandig om een extreme wisselkoers te voorkomen.

openbaar vervoer Katowice Airport
Openbaar vervoer

Er gaan twee buslijnen van de luchthaven naar het centrum van Katowice. De bushaltes zijn voor terminal C te vinden. De reistijd is ongeveer 40 minuten en er gaan twee bussen per uur. Tickets kan je bij de automaat kopen. Voor kinderen en ouderen (boven de 70) zijn er kortingen. In de bus kan je alleen contant en met gepast geld betalen.

Over Katowice
Over Katowice

Katowice is de hoofdstad van de Poolse provincie Silezië in het zuiden van het land. De stad zelf heeft ongeveer 300.000 inwoners maar het is het centrum van het industriegebied Opper-Silezië en de agglomeratie rond de stad is met 3,5 miljoen inwoners groter dan het stedelijk gebied rond Warschau.

Katowice wordt pas in de 16e eeuw voor het eerst genoemd, terwijl dorpen in de buurt al rond 1300 worden vermeld. Het gebied Silezië is vele eeuwen omstreden geweest. Na een lange periode als Oostenrijkse provincie te hebben gefungeerd werd het gebied in 1742 door Pruisen veroverd. Na de Eerste Wereldoorlog voegden de overwinnaars Silezië bij een groot onafhankelijk Polen. Omdat in het gebied ook veel Duitstaligen woonden bleef Silezië ook betwist gebied en mede aanleiding voor de inval in Polen in het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Toeristisch heeft Katowice maar weinig te bieden. Er zijn echter wel mooie steden in de omgeving zoals Krakau. Zowel per trein als per auto duurt de rit naar Krakau tussen de 1 uur en drie kwartier tot 2 uur. Het openbaar vervoer is goed met onder meer een regionaal tramnet.

Overige informatie
Overige informatie

Op de luchthaven van Katowice zijn er faciliteiten voor zakelijke reizigers. Neem hiervoor contact op met het business center.

Als je met de rolstoel reist, dien je hiervan je luchtvaartmaatschappij op de hoogte te stellen. Op het vliegveld van Katowice zijn er aanpassingen voor minder mobiele bezoekers. De luchthaven is overal goed bereikbaar.

Verder zijn er op Airport Katowice onder andere bagagekluizen, Wifi, geldautomaten en een postkantoor.

informatie

Informatie over Katowice Airport

  • Adres: Wolności 90, 42-625 Ożarowice, Polen
  • IATA-luchthavencode: KTW
  • Aantal passagiers: 4.843.889

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...