Praktische informatie over Kos Airport

De luchthaven op het eiland Kos is niet erg groot maar beschikt over voldoende faciliteiten voor het toeristenverkeer. Er is maar één baan, zodat de vliegtuigen voor het starten moeten omdraaien. Het vliegveld werd in 1964 geopend en in 1997 geheel gemoderniseerd. Jaarlijks komen er rond de 2 miljoen bezoekers op de luchthaven Kos. De IATA-code voor het vliegveld van Kos is heel verrassend: KOS.

Veelgestelde vragen

De luchthaven ligt midden op het eiland bij het dorp Antimachia ten westen van de hoofdstad Kos, de afstand van het vliegveld tot het centrum van de stad is 23 kilometer. Er gaat een buslijn van de luchthaven naar de stad.

Hoe lang vliegen naar Kos? Een rechtstreekse vlucht naar Kos vanaf een Nederlandse luchthaven duurt iets meer dan 3 uur. Als er een tussenstop is gepland kan je de totale vliegtijd op je ticket nazien.

Kos is vooral een toeristische bestemming en de meeste prijsvechters hebben deze luchthaven dan ook op hun lijstje staan van vliegvelden waar ze landen. Een overzicht van alle maatschappijen die Kos aandoen vind je op kgs.airport.gr.

Er zijn slechts 150 parkeerplaatsen bij het vliegveld op Kos. Dat is ook genoeg voor het kleine eiland. Als jij je auto korte of langere tijd hier wil parkeren is het verstandig om online te reserveren. Op deze manier krijg je ook informatie over de actuele parkeertarieven die worden gehanteerd. Ook hier geldt dat de tarieven in het hoogseizoen hoger zijn dan gedurende de rest van het jaar.

Over de weg is het ongeveer een half uur rijden naar het centrum van de hoofdstad Kos. Er is ook een buslijn die je daar naar toe kan brengen.

De tijden van vertrek en aankomst op Kos Airport vind je onder meer op vliegtijd.com. Deze site wordt ook continu bijgewerkt voor vertragingen en annuleringen.

Het is niet toegestaan om te roken op de luchthaven van Kos. Er zijn geen ruimten gereserveerd voor rokers. Met het opsteken van een sigaret zal je even dienen te wachten totdat je het terrein van het vliegveld hebt verlaten.

De luchthaven van Kos is niet erg groot. Er is een beperkt aantal winkeltjes waar je dutyfree artikelen kan kopen alsmede luxe producten.

Er is een restaurant op het vliegveld waar je zowel uitgebreid kan eten als een drankje kan drinken.

Informatie over het vliegveld van Kos

vliegtickets kos airport
Vliegtickets zoeken naar Kos

Kos is een echt vakantie-eiland en dat houdt in dat er in de zomermaanden dagelijks een groot aantal charters op het vliegveld aankomt. Gedurende de rest van het jaar is het relatief rustig. Het loont beslist de moeite om de prijzen van vliegtickets gedurende het gehele jaar online te vergelijken. De prijsverschillen kunnen groot zijn en aanbiedingen kunnen zeer aantrekkelijke tarieven opleveren.

auto huren Kos airport
Auto huren op Kos Airport

Er zijn meerdere autoverhuurbedrijven op Kos gevestigd. Een auto huren is online mogelijk en via een vergelijkingssite zoals easyterra.nl kan je de prijzen en voorwaarden vooraf checken. Het huren van een auto in het hoogseizoen is veel duurder dan gedurende andere maanden. Let ook op het eigenrisico.

hotels kos airport
Hotels vlakbij Kos Airport

Op het terrein van het vliegveld van Kos is geen hotel gevestigd. De keuze is echter ruim op het eiland, vooral langs de kust. Op Booking.com vind je alle informatie over de accommodatie die het vakantie-eiland heeft te bieden. Je kan ook direct boeken omdat prijzen en beschikbaarheid worden weergegeven. Er zijn regelmatig aanbiedingen en vaste klanten krijgen kortingen. Op het kaartje dat bij ieder hotel staat vermeld, kan je zien wat er zich in de buurt van het hotel bevindt.

taxi kos airport
Taxikosten & reserveren

Als je met een taxi naar de hoofdstad wilt, is het verstandig om die vooraf online te reserveren. Om onderhandelingen te voorkomen, kan je het beste kiezen voor een officiële luchthaventaxi. De prijs voor een taxirit naar het centrum van Kos ligt tussen de € 35 en €40.

openbaar vervoer kos airport
Openbaar vervoer

Als je de terminal verlaat vind je de bushalte na 1 minuut lopen aan je linkerhand. Er gaat in het algemeen 1 bus per uur naar Kos City, maar in de drukke periode in de zomer wordt het aantal ritten fors uitgebreid. Een ticket naar Kos Stad kan je in de bus kopen. Het valt aan te raden om gepast te betalen omdat de chauffeur vaak geen wisselgeld heeft. De busrit naar het centrum van Kos duurt door een aantal stops ongeveer 40 minuten.

Over Kos
Over Kos

Kos is het op 2 na grootste eiland dat tot de Dodekanesos groep behoort. Het ligt in de Egeïsche zee en behoort bij Griekenland. De hoofdstad heeft dezelfde naam als het eiland. Het eiland ligt voor de kust van Turkije ongeveer ter hoogte van de plaats Bodrum. Het eiland is 40 bij 8 kilometer groot en er wonen ongeveer 35.000 mensen. De belangrijkste bron van inkomsten is het toerisme.

In de geschiedenis is Kos door vele volkeren overheerst en dat is te zien in de ruïnes en nog bestaande bouwwerken. Tijdens de Perzische overheersing werd het eiland door tirannen onderdrukt. Het hoogtepunt voor Kos was tijdens het bewind van Alexander de Grote toen het eiland als maritieme buitenpost werd gebruikt.

In de Romeinse tijd kreeg het eiland de status van een vrije stad. In de Tweede Wereldoorlog veroverden achtereenvolgens Italianen, Engelsen en Duitsers het eiland. Na afloop van de oorlog kwam Kos onder het bewind van de Britten, maar vanaf 1947 maakt het weer deel uit van Griekenland.

Overige informatie
Overige informatie

Als je met een rolstoel reist dien je contact op te nemen met zowel je vliegtuigmaatschappij als het vliegveld indien je hulp nodig hebt. De terminal van Kos is overal goed bereikbaar voor mindervalide passagiers. Er zijn aangepaste toiletten en een aangepaste telefoon. Er zijn vrijwel geen zakelijke faciliteiten op de luchthaven. Voor vergader- of kantoorruimte kun je contact opnemen met de informatiebalie.

Er zijn geldautomaten op Kos Airport en de gratis wifi is van redelijke kwaliteit.

informatie

Informatie over Kos Airport

  • Adres: Antimachia 853 02, Griekenland
  • IATA-luchthavencode: KOS
  • Aantal passagiers: 2.676.644

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...