Praktische informatie over Krakau Airport

Het vliegveld van Krakau is het tweede qua grootte in Polen na de luchthaven van Warschau. De IATA-code voor het vliegveld is KRK. Er zijn twee terminals waarvan er eentje uitsluitend wordt gebruikt voor passagiers uit de Schengen landen. Het vliegveld werd in 1964 geopend ter vervanging van een verouderde luchthaven nabij. Het nieuwe vliegveld bedient vooral het zuiden van Polen. In 1995 werd de luchthaven vernoemd naar Paus Johannes Paulus II. Deze paus was eerder ook de aartsbisschop van Krakau.

Veelgestelde vragen

De luchthaven van Krakau ligt op ongeveer 10 kilometer ten westen van de stad bij het dorpje Balice. Er is een rechtstreekse treinverbinding met Krakau en het vliegveld ligt aan de snelweg richting de stad.

Een rechtstreekse vlucht naar Krakow vanaf een Nederlandse luchthaven bedraagt minder dan 2 uur. Als er een tussenstop plaatsvindt kan je de vliegtijd op je ticket vinden.

Zowel de grote luchtvaartmaatschappijen zoals KLM als prijsvechters als Ryanair voeren vluchten uit op deze luchthaven. Een totaaloverzicht kan je vinden op krakowairport.pl

Voor halen en brengen van passagiers mag je maximaal 10 minuten gratis parkeren. Langer parkeren kan overdekt op P1 of in de open lucht op P2 en P3. De prijsverschillen voor beide opties zijn op Krakau Airport niet bijzonder groot. Voor een uur betaal je € 2 of € 2,20, voor een dag € 12 of € 14, een week kost € 21 of € 41 en na 3 weken moet je € 40 of € 80 afrekenen.

De reistijd naar het centrum van Krakow is over de weg minder dan een half uur. Ook met het openbaar vervoer ben je snel in de stad.

Aankomst- en vertrektijden kan je nazien op vluchttijden.com. De informatie over vertragingen en annulering wordt hier actueel bijgewerkt.

Op Krk Airport is net als op overige Europese luchthaven het alleen toegestaan te roken in de zones die daarvoor zijn aangewezen. Deze zijn duidelijk aangegeven met borden.

Het aantal winkels op de luchthaven van Krakow is beperkt. Er zijn een aantal taxfree shops en ook plaatselijke specialiteiten kan je hier kopen.

Er zijn een paar restaurants en snackbars op het vliegveld beschikbaar. Tevens kan je iets drinken in een van de bars.

Informatie over het vliegveld van Krakau

vliegtickets zoeken Krakau airport
Vliegtickets zoeken naar Krakau

Luchthaven Krakau is een van de populaire bestemmingen in Polen van Ryanair en andere prijsvechters. Het online vergelijken van de prijzen van vliegtickets kan derhalve een flink voordeur, opleveren. Let ook op de voorwaarden met betrekking tot bagage. Betalen doe je in Polen met zloty’s. Wil je al in Nederland over deze valuta kunnen beschikken dan kan je deze online bestellen. Voor je vlucht kan je het geld dan op diverse locaties afhalen, onder meer op de vliegvelden.

auto huren krakau airport
Auto huren op Krakau Airport

Er zijn niet minder dan 14 autoverhuurbedrijven op het vliegveld onder meer Avis en Hertz. Door online een auto te reserveren kan je de tarieven en voorwaarden goed vergelijken. Vaak zijn er ook speciale aanbiedingen.

hotels Krakau airport
Hotels vlakbij Krakau Airport

Er is geen hotel beschikbaar op het terrein van het vliegveld maar wel op enkele kilometers afstand. Informatie over alle accommodaties in de omgeving staat vermeld op Booking.com . Hier kan je ook online boeken Iedere dag zijn er aanbiedingen en aan vaste klanten wordt korting geboden.

taxi krakau airport
Taxikosten & reserveren

Als je online een luchthaventaxi reserveert betaal je gemiddeld 100 zloty oftewel € 23. Voor drukke tijden en zon- en feestdagen zijn er toeslagen. De taxistandplaats vind je direct voor het luchthavengebouw. Als je bij vertrek ook gebruik wilt maken van een taxi, kies dan voor een ruime marge qua tijd in de spits.

openbaar vervoer krakau airport
Openbaar vervoer

De snelste manier om in het centrum van Krakau te komen is met de trein. Ieder halfuur vertrekt er een van de luchthaven naar het centraal station van Krakau. De treinreis duurt 18 minuten. Tickets kan je krijgen bij de ticketautomaten in beide terminals. Een treinkaartje is ongeveer twee keer zo duur als een buskaartje. Er zijn twee buslijnen overdag en 1 nachtdienst die je naar het centrum van Krakow brengen. Ze vertrekken meestal 1 keer per uur. De kaartjes kan je bij de automaten kopen. In de bussen is het alleen mogelijk om een enkeltje te kopen en moet je gepast kunnen betalen. Het openbaar vervoer in Krakau centrum is handig om de bezienswaardigheden te bezoeken.

Over Krakau
Over Krakau

Krakow is na Warschau de tweede stad in Polen met een relatief bescheiden aantal inwoners van minder dan 800.000. Het is de belangrijkste stad in het zuiden van het land en ligt op een strategisch punt aan de rivier Wisla. Tot begin 17e eeuw was Krakow de hoofdstad van Polen, vanaf die periode werd gekozen voor het meer centraal gelegen Warschau. Het oude centrum van Krakau getuigt nog altijd van de vroegere macht en rijkdom. Ook op het gebied van cultuur is de stad een belangrijk centrum in Europa. Krakau wordt ook wel bewonderd het ‘Florence van Polen’ genoemd. Niet alles is goed in Krakau, door de luchtverontreiniging vanwege de zware industrie wordt de stad ook de meest ongezonde plaats in Europa genoemd om te wonen.

Polen kende tot de 13e eeuw formeel geen steden maar de nederzetting die later Krakau zou worden lag al eeuwen op een strategische heuvel aan de Wisla. Het was een knooppunt van handelswegen tussen de Oostzee en Rome en lag op de route van Neurenberg naar Byzantium. In de 14e eeuw werd er een koninklijke burcht gebouwd en werd Krakow de hoofdstad van Polen.

Overige informatie
Overige informatie

Er zijn zakelijke faciliteiten en viprooms aanwezig op het vliegveld. Neem hiervoor contact op met het business center. Airport Krakow is goed bereisbaar voor minder valide passagiers en er zijn op alle terreinen aanpassingen gerealiseerd. Reis je per rolstoel neem dan altijd contact op met je luchtvaartmaatschappij.

In beide terminals zijn er geldautomaten, de luchthaven heeft ook een geldwisselkantoor en een postkantoor. Wil je gebruikmaken van de kapel of andere voorzieningen neem dan contact op met de algemene informatiebalie.

informatie

Informatie over Krakau Airport

  • Adres: Kapitana Mieczysława Medweckiego 1, 32-083 Balice, Polen
  • IATA-luchthavencode: KRK
  • Aantal passagiers: 5.835.189

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...