Kun je het wifi-netwerk in jouw hotel vertrouwen?

europa
Onze partners
easyterra vliegtickets nl tui reizen kras reizen booking.com

Tijdens lange of verre reizen kom je vaak in hotels terecht. Het is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering dat deze hotels wifi aanbieden. Of het nu een open of een gesloten wifi-netwerk is, het is er vrijwel altijd. Naast dat dit natuurlijk connectiviteit met de buitenwereld met zich meebrengt, zitten er ook belangrijke gevaren aan gekoppeld. Het is namelijk niet een standaard gegeven dat het wifi-netwerk in het hotel te vertrouwen is. In dit artikel gaan we daar dieper op in!

1. Openbare wifi-netwerken

Evenals hotels zijn er ook andere openbare gelegenheden die vaak een wifi-netwerk aanbieden. De een kiest ervoor om hier een vergoeding voor te vragen in de vorm van een besteld drankje, de ander heeft simpelweg een open wifi-netwerk. Hoewel dit erg gemakkelijk is, is het gebruik van een openbaar wifi-netwerk toch gevaarlijk. Dat komt omdat ook hackers gebruik kunnen maken van dit openbare netwerk.

Wanneer hackers gebruik maken van openbare wifi-netwerken, gaan ze als het ware tussen de router en jouw telefoon ‘zitten’. Hierdoor wordt de data die jij naar het internet stuurt en van het internet ontvangt, ook zichtbaar voor deze hackers. Werk je simpelweg met zoekopdrachten in Google, dan is er waarschijnlijk niet veel aan de hand. Toch zijn er ook mensen die inloggen op belangrijke accounts of zelfs bankgerelateerde activiteiten ondernemen via een open wifi-netwerk. Ook deze data wordt dan zichtbaar voor hackers.

Op vliegvelden is dit helaas niet anders. Mensen willen niet graag betalen voor de wifi op het vliegveld, waardoor ze vaak kiezen voor de gratis open netwerken. Dit is echter gevaarlijk! Waarom? Dat leggen we je hieronder uit!

2. Hoe zit het met hotels?

Bij hotels is dit niet veel anders. Hackers gebruiken tegenwoordige slimme methoden om je verbinding te laten maken met een ander wifi-netwerk. Zo zijn er veel gevallen bekend van wifi-netwerken die worden gedupliceerd. Hackers maken op dat moment precies eenzelfde wifi-netwerk aan met dezelfde data, waardoor sommige gasten in het hotel ervoor kiezen om verbinding te maken met het wifi-netwerk van de hackers.

Log je via dit ‘vervuilde’ wifi-netwerk in op jouw accounts, dan krijgen ook de hackers toegang tot deze data. Op deze wifi-netwerken zijn namelijk verschillende soorten software geïnstalleerd, die maar één doel hebben; het onderscheppen van cruciale gegevens. Let er daarom goed op dat je niet inlogt op het verkeerde account.

Een manier om dit te herkennen, is door te kijken wanneer je moet inloggen. Klik je het wifi-netwerk aan en moet je direct inloggen, dan zit je wel goed. Heb je het wachtwoord echter al een keer ingegeven en wordt gevraagd om opnieuw ergens in te loggen, dan is het foute boel.

3. Maatregelen

1. Een VPN

Allereest is het installeren van een VPN een belangrijke maatregel! Wat is VPN? Dit staat voor Virtual Private Network. Met een Virtual Private Network zet je als het ware een versleutelde verbinding op tussen de router en jouw mobiele telefoon. Hierdoor wordt niet alleen jouw locatie verborgen, maar wordt ook de data die je verzendt en ontvangt, versleuteld. Hierdoor hebben hackers geen toegang tot de data die jij met het internet uitwisselt. Er zijn verschillende goede VPN-providers beschikbaar die ervoor zorgen dat jij veel minder risico loopt.

Een klein voordeel van een VPN is dat je ook content kunt raadplegen die in het land waar jij je bevindt niet is toegestaan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan series of films op Netflix, YouTube-filmpjes en in sommige landen zelfs Whatsapp.

2. Zet wifi uit

Natuurlijk kun je in sommige gevallen niet anders dan verbinding maken met het wifi-netwerk om in contact te komen met het thuisfront. Doe je dit, dan raden we je natuurlijk aan om een VPN te gebruiken. Stop daarnaast ook de verbinding met het wifi-netwerk vanaf het moment dat je hier géén gebruik meer van maakt. Hierdoor voorkom je dat hackers ook ’s nachts proberen om toegang te krijgen tot jouw data. Heb je niet de mogelijkheid om verbinding te maken via een VPN, dan is dit een cruciale stap om te voorkomen dat je veel schade oploopt.

Zoals je leest zijn hackers voortdurend bezig om data van iedereen te onderscheppen, zeker bij openbare wifi-netwerken. Met een VPN-verbinding zorg jij ervoor dat jouw data niet onderschept kan worden. Niet alleen voor hotels, maar ook voor andere openbare gelegenheden met een open wifi-netwerk is dit cruciaal. Moet je alsnog verbinding maken met een open wifi-netwerk, zorg dan dat je geen cruciale data uitwisselt en zet je wifi direct weer uit als je hier geen gebruik meer van maakt! Zo voorkom je dat jouw data op straat komt te liggen!

Over: sandervw

Fly Drive deals

Recente berichten


Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...