Naar het ziekenhuis op je vakantie? Zo zit het met je zorgverzekering in het buitenland

algemeen
Onze partners
easyterra vliegtickets nl tui reizen kras reizen booking.com

Staat je nazomer vakantie in het buitenland voor de deur? Dan ben je misschien al druk bezig met de voorbereidingen. Op vakantie wil je namelijk niet voor verrassingen te komen staan. Goed om je daarom ook in te lezen wat je moet doen als je onverwacht medische hulp nodig hebt in het buitenland en wat je aan je Nederlandse zorgverzekering hebt. Independer legt het je uit.

Zorgverzekering is geldig in het buitenland

Onverwacht medische hulp nodig in het buitenland? Dan vergoedt je basisverzekering de medische kosten in het buitenland tot maximaal 100% van het Nederlandse tarief. Dit betekent dat als je naar een land gaat waar de zorgkosten hoger liggen dan in Nederland, je die extra kosten zelf betaalt. Je kunt je hiervoor gelukkig wel aanvullend verzekeren op je zorgverzekering of reisverzekering.

Bij je reisverzekering kan je zelfs de dekking ‘medische kosten’ op dag van vertrek nog aanzetten. Als je de dekking aanvullend wil verzekeren op je zorgverzekering door het jaar heen, dan kan dat niet bij alle zorgverzekeraars.  Je zorgverzekering vergelijken en afsluiten kan altijd alleen tussen half november en eind december.

Tip: let op dat je ze de dekking niet bij zowel je zorg- als reisverzekering aan hebt staan. Dan ben je namelijk dubbel verzekerd en dat is niet nodig.

Neem contact op met de alarmcentrale

Je hoopt het natuurlijk niet, maar mocht er tijdens je vakantie iets gebeuren waardoor je naar het ziekenhuis of de dokter moet, neem dan zo snel als kan contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. Dit kan als je gewond bent geraakt bij een ongeval of je wordt plotseling ontzettend ziek. De alarmcentrale helpt je dan met het vinden van een betrouwbare arts of geschikt ziekenhuis in het buitenland. Zo kom je ook niet voor onverwachte kosten te staan.

Naast medische noodsituaties, kan de alarmcentrale van je reisverzekering je ook helpen met bijvoorbeeld het blokkeren van je pinpas op het moment dat je deze bent verloren.

Vergeet je zorgpas niet

De European Health Insurance Card (EHIC) is een Europese zorgpas voor je zorgverzekering en geeft je recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland zonder het risico dat je de kosten zelf moet voorschieten. De EHIC staat vaak op de achterkant van je normale zorgpas.

De kaart is geldig in de meeste Europese landen, maar ook in Australië. Je bent overigens niet verplicht de kaart mee te nemen op vakantie, maar is wel aan te raden. Zo hoef je zelf geen zorg te dragen voor de rekening, want die wordt dan direct naar je zorgverzekeraar in Nederland gestuurd. Dat scheelt toch.

Over: sandervw

Fly Drive deals

Recente berichten


Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...