Praktische informatie over Oslo Airport

De luchthaven Oslo is de grootste van Noorwegen en ligt bij het dorpje Gardemoen waarnaar het vliegveld is genoemd (IATA: OSL). Op Gardemoen werd al in 1912 gevlogen, maar in die tijd ging het om militair luchtverkeer. De huidige luchthaven dateert van 1998, is modern en wordt als een van de mooiste van Europa beschouwd. Door het toegenomen toerisme en het drukke binnenlandse luchtverkeer komen er jaarlijks ongeveer 30 miljoen bezoekers op het vliegveld van Oslo. Nog steeds is er ook een presentie van de Noorse luchtmacht op het vliegveld.

Veelgestelde vragen

Het vliegveld van Oslo ligt in het uiterste zuiden van Noorwegen op ongeveer 50 kilometer van de stad. De infrastructuur in het land is uitstekend en je kan Oslo dan ook op vele manieren bereiken. De luchthaven heeft een eigen treinstation en ligt aan de snelweg richting de hoofdstad van Noorwegen.

De vliegtijd naar Oslo vanaf een Nederlandse luchthaven is minder dan 2 uur. Noorwegen heeft geen tijdverschil met Nederland.

Op avinor.no vind je een overzicht van alle luchtvaartmaatschappijen die vliegen op Oslo. Hiertoe behoren onder meer KLM en Scandinavian Airlines, maar ook vele prijsvechters.

Er zijn ongeveer 20.000 parkeerplaatsen bij het vliegveld van Oslo aanwezig. Deze zijn verdeeld over 2 parkeergarages en 8 parkeerterreinen. De parkeergarages zijn het duurste. Hier betaal je € 9 voor een uur, € 44 per dag, € 149 voor een week en € 344 voor drie weken. De goedkoopste parkeerterreinen liggen op loopafstand van de terminal. De tarieven zijn als volgt: voor 1 uur € 5,50, voor een dag € 22, een week kost € 61 en voor 3 weken moet je € 113 afrekenen.

De afstand van de luchthaven naar het centrum is 50 kilometer. Met de auto doe je daar ongeveer 40 tot 45 minuten over. Er is ook een directe treinverbinding tussen het vliegveld en het centrum van de stad.

Aankomst- en vertrek tijden op Airport Oslo staan op vliegtijd.com vermeld. Hier is ook actuele informatie te vinden over vertragingen en annuleringen.

Gardermoen Airport was een van de eerste vliegvelden in de wereld waar het roken werd verboden. Het is ook vandaag de dag alleen toegestaan op plaatsen waar dit met borden duidelijk is aangegeven.

Op het vliegveld van Oslo vind je de grootste taxfree shop van Europa. In de enkele terminal die het vliegveld heeft, vind je ook vele andere winkels met een uitgebreid assortiment.

Op de luchthaven van Oslo is er een ruime keuze in restaurants en bar. Zowel fastfood als plaatselijke specialiteiten zijn voorhanden. Hou er rekening mee dat alcoholische dranken hier duur zijn net als in de rest van het land.

Informatie over het vliegveld van Oslo

vliegtickets Oslo airport
Vliegtickets zoeken naar Oslo

Het vergelijken van de prijzen van vliegtickets loont de moeite. Vooral in het zomerseizoen kunnen de verschillen flink oplopen. Check ook altijd even de voorwaarden voor bagage. Noorwegen is geen lid van de EU en hoewel je er op sommige plaatsen met euro’s kan betalen, is het verstandig om Noorse Kronen te gebruiken. Deze kan je desgewenst al in Nederland bestellen en ophalen op diverse locaties.

auto huren oslo airport
Auto huren op Oslo Airport

Als je online een auto reserveert kan je tarieven en voorwaarden eenvoudig vergelijken. Er zijn 5 autoverhuurbedrijven op het vliegveld beschikbaar waaronder Sixt en Hertz. De huurauto’s staan in de parkeergarage P10.

hotel Oslo Airport
Hotels vlakbij Oslo Airport

Op het terrein van het vliegveld en tegenover het luchthavengebouw is een Radisson hotel gevestigd. Over dit hotel en andere accommodaties in Oslo en omgeving kan je de informatie nazien op Booking.com. Direct boeken is mogelijk op de site en afrekenen hoef je in het algemeen pas in het hotel. Er zijn iedere dag aanbiedingen en kortingen voor vaste klanten.

taxi oslo airport
Taxikosten & reserveren

Om verzekerd te zijn van een taxi kan je deze het best online reserveren. De rit naar het centrum van Oslo duurt ongeveer 45 minuten en kost gemiddeld € 92.

openbaar vervoer oslo airport
Openbaar vervoer

De snelste manier om in het centrum te komen vanaf Oslo Gardermoen is met de trein. Vanaf het station op het vliegveld vertrekt er overdag 6 maal per uur een trein naar het centrum. Afhankelijk van een eventuele tussenstop ben je ongeveer 20 minuten onderweg. Kaartjes kan je online bestellen of kopen bij de automaten of balies. Met een treinkaartje voor Oslo heb je het recht verworven om in de stad over te stappen op openbaar vervoer naar je eindbestemming, onder meer de tram.

Ook met de bus kan je rechtstreeks naar het centrum. Deze rit duurt ongeveer 45 minuten.

Over Oslo
Over Oslo

De hoofdstad van Noorwegen is tevens de grootste stad van het land en ligt aan het einde van de Oslofjord. Er wonen momenteel bijna 700.000 mensen. Er is ook een provincie Oslo maar die overlapt precies het stedelijk gebied. Volgens de Noorse sagen is Oslo in 1048 gesticht door koning Harald Hardrade. Opgravingen hebben duidelijk gemaakt dat er ook christelijke graven in het gebied aanwezig zijn die dateren van voor het jaar 1000. Oslo werd in de 13e eeuw de Koningsstad en hoofdstad van Noorwegen maar minder belangrijk toen Kopenhagen de rol van hoofdstad van de unie met Denemarken kreeg.

Het Koninklijk paleis en het Akershus zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het laatstgenoemde voormalige fort dateert uit de 13e eeuw en doet nu dienst als museum.

Het klimaat in Oslo is vergelijkbaar met dat in Nederland, in de winter kunnen de temperaturen echter flink dalen.

Overige informatie
Overige informatie

Airport Oslo is een zeer moderne luchthaven. Er zijn goede faciliteiten voor zakelijke reizigers en meerdere viprooms. Wil je hier gebruik van maken, neem dan contact op met het business center. Ook voor minder mobiele reizigers is de terminal overal goed bereikbaar. Er zijn aangepaste toiletten en telefoons en speciale parkeerplaatsen. Reis je met een rolstoel dan moet je ook contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij.

In de terminal zijn geldautomaten, bankkantoren en een postkantoor gevestigd. Neem voor andere voorzieningen contact op met de algemene informatiebalie.

informatie

Informatie over Oslo Airport

  • Adres: Edvard Munchs veg, 2061 Gardermoen, Noorwegen
  • IATA-luchthavencode: OSL
  • Aantal passagiers: 27.00.000

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...