Praktische informatie over Praag Airport

De Tsjechische hoofdstad Praag is een toeristische topbestemming en word jaarlijks bezocht door tientallen vakantiegangers. Het vliegveld is de laatste jaren dan ook fors uitgebreid en heeft het aantal bezoekers dan ook fors zien toenemen tot ruim 20 miljoen passagiers per jaar, bijna een verdubbeling binnen 10 jaar tijd.

Vanaf het vliegveld vlieg je naar 120 verschillende bestemmingen wereldwijd verzorgd door de ruim 50 aanwezige luchtvaartmaatschappijen. Sinds 2012 heeft de luchthaven de naam Václav Havel Airport Prague (PRA). Toeristische balies bevinden zich in de aankomsthal waar je informatie kunt krijgen van het Duits en Engels sprekend personeel.

Veelgestelde vragen

Het internationale vliegveld Václav Havel Airport Prague (vanaf nu Airport Praag genoemd) ligt ten Noordwesten van de Tsjechische hoofdstad. Het ligt 17 kilometer verwijderd van de binnenstad en is naast de grootste luchthaven van Tsjechië ook het grootste vliegveld van midden en Oost Europa.

In slechts anderhalf uur vlieg je van Schiphol Airport Amsterdam naar de nationale luchthaven van Praag. Er gaan dagelijks zo’n zes rechtstreekse vluchten tussen beide luchthavens. Vanaf Eindhoven Airport vlieg je ook rechtstreeks op Praag Airport en is de vliegtijd 5 minuten korter. Vanaf Rotterdam The Hague Airport zijn geen rechtstreekse vluchten beschikbaar.

Er zijn ruim 50 vliegtuigmaatschappijen gestationeerd op het grootse vliegveld van Praag waaronder uiteraard het Tjechische CSA Czech Airlines die vooral vluchten binnen Europa aanbiedt. Ook bieden zij zomers speciale holiday charter vluchten naar bekende zomerse badplaatsen. Naast Czech Airlines zijn de maatschappijen Transavia, Ryanair, KLM en EasyJet enkele maatschappijen die rechtstreekse vluchten vanuit Nederland aanbieden welke uiteraard online te boeken zijn!

Er is een ruim aanbod aan parkeerplaatsen rond de luchthaven voor kort en lang parkeren waar mindervaliden kunnen zelfs gratis mogen parkeren. De verschillende beveiligde parkeerplaatsen al dan niet overdekt hebben allen hun eigen tarief. Ook zijn er verschillende privé parkeergelegenheden nabij de luchthaven. Deze zijn vaak goedkoper en vooraf online te reserveren!

Om van de luchthaven in hartje Praag te belanden ben je afhankelijk van de bus of taxi. Er is helaas geen snelle treinverbinding tussen de stad en het vliegveld. Met de taxi ben je ongeveer 30 minuten onderweg. De bus duurt er iets langer over, zo’n 45 minuten.

Er zijn verschillende websites waarop de aankomst- en vertrektijden op en van de luchthaven te vinden zijn, waaronder de officiële website. Je vindt er informatie over eventuele veranderingen in de status van je vlucht en je ziet ook in welke terminal je moet wezen.

Er heerst een algeheel rookverbod op het vliegveld en dit geld ook voor elektrische sigaretten. Er zijn echter wel een paar plekken waar roken is toegestaan in bepaalde rookruimten. Deze bevinden zich in terminal 1 en terminal 2. Op terminal 3 is buiten een rookruimte met uitzicht op de landingsbanen.

Verspreid over de verschillende terminals op het vliegveld vind je ruim voldoende aanbod aan winkels. Het overgrote deel is open van 7 uur ‘s ochtend tot 9 uur in de avond maar er is ook een 24-uurs winkel in terminal 1 te vinden. Voor typische Tsjechische delicatessen ga je naar Bohemia Deli en voor een ander typisch Tsjechisch product, handgemaakt glaswerk, ga je bijvoorbeeld naar Manufaktura of Egermann. Ook vind je daar andere typisch Tsjechische ambachtelijke streekproducten. Voor kleding kun je bij winkels als Hugo Boss, Burberry en Desigual terecht en voor een krant of boek loop je even bij Relay of Virgin binnen.

De restaurants op het vliegveld zijn opgedeeld in drie klassen, namelijk $ lowcost, $$ gemiddeld en $$$ premium. Handig om te weten! Ga naar Ugo freshbar voor een heerlijke smoothie en voor een broodje bij Paul. Bij Rancheros en Briccoexpress kun je heerlijk eten en restaurant Praha is zelfs 24 uur per dag open!

Informatie over het vliegveld van Praag

vliegtickets Praag Airport
Vliegtickets zoeken naar Praag

Op zoek naar vliegtickets naar Praag Airport? Wij hebben de beste aanbiedingen voor je gevonden. Klik hier of op de button om meteen naar de beste vliegticket aanbiedingen voor Praag te gaan!

auto huren Praag Airport
Auto huren op Praag Airport

Er zijn verschillende autoverhuurbedrijven met een vestiging op het vliegveld. Alle bekende autoverhuurbedrijven als Europcar, Hertz, Sixt en Avis hebben een balie die zich bevinden in parkeerdek C. Weet van te voren wel dat het vaak duurder is om op een luchthaven een auto te huren. Het is slimmer en goedkoper om je auto alvast online te reserveren via internet. Behalve dat je zo op een gemakkelijke manier de huurprijzen kunt vergelijken, ben je er ook zeker van dat het model naar wens speciaal voor jou alvast gereserveerd staat!

hotel Praag Airport
Hotels vlakbij Praag Airport

Er is een ruim aanbod aan hotels in de directe omgeving van het vliegveld. Hoewel de prijzen nogal uiteenlopen zitten ze allemaal in de drie-, vier-, en vijfklassen segment. Enkele hotels bevinden zich op het vliegveld zoals het Marriott, Ramada en Holiday Inn hotel. Binnen een straal van 10 kilometer vind je hotels als het Golden Star, Hotel Hormeda, Monastery en Hotel Savoy. Vaak bieden deze hotels een handige shuttle dienst rechtstreeks van de luchthaven naar het hotel en vice versa. Deze hotels bevinden zich voornamelijk in de binnenstad nabij rivier de Moldau.

taxi Praag Airport
Taxikosten & reserveren

Het aanbod aan verschillende taxi’s op het vliegveld is groot en staan gepositioneerd voor de aankomsthal. Uiterst populair is echter de Prague Taxi Transfer, een taxi voor een vast bedrag die tevens vooraf online te boeken is. Een verstandige keuze wellicht want de taxichauffeurs in Praag hebben een niet al te beste reputatie qua berekenen.

openbaar vervoer Praag Airport
Openbaar vervoer

Er zijn twee busverbindingen vanaf de luchthaven die je brengt naar verschillende metrostations (lijn A en lijn B). Let op, op de bus kan alleen maar met contanten afgerekend worden. Metrolijn C heeft wel een directe verbinding vanaf het vliegveld met het centraal station in Praag.

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...