Praktische informatie over Rome Fiumicino Airport

Rome Fiumicino Airport, ook wel gekend als Leonardo da Vinci Airport, is de grootste van twee luchthavens in Rome en gelijk ook het grootste vliegveld van Italië. Met meer dan 40 miljoen bezoekers per jaar en een aanwezigheid van meer dan 100 luchtvaartmaatschappijen hoeft dat ook niet echt te verbazen.

Gelegen op zo’n 30 kilometer van het centrum van Rome is het doel van de meeste bezoekers duidelijk: de historische Italiaanse hoofdstad in al zijn glorie ontdekken. Elk jaar opnieuw vinden meer dan 100 000 Nederlanders hun weg naar deze luchthaven: de kans dat je een bekende tongval hoort is dan ook zeker aanwezig.

Veelgestelde vragen

Rome Fiumicino Airport ligt zowat pal in het centrum van Italië nabij de Tyrreense zee in het dorpje Fiumicino. Het vliegveld is gelegen op zo’n 30 kilometer ten westen van de historische stad Rome. Reken dus ook zeker nog enige tijd voor de verplaatsing tussen deze vlieghaven en jouw bestemming.

De vliegtijd vanaf Schiphol richting het grootste vliegveld van Rome bedraagt 1 uur en 49 minuten. Vertrek je vanaf Rotterdam? Dan doe je er een minuutje minder land over met 1 uur en 48 minuten. De snelste vlucht vanuit Nederland vertrekt echter vanaf het vliegveld van Eindhoven met 1 uur en 41 minuten.

Met meer dan 100 luchtvaartmaatschappijen die een aanwezigheid hebben op dit vliegveld is de vraag eerder wie er niet op vliegt. De belangrijkste maatschappijen die vanuit Nederland vluchten aanbieden richting Rome zijn KLM, Transavia, Brussels Airlines, EasyJet en Alitalia. Dit is echter absoluut geen volledige lijst dus vooraf de ticketprijzen vergelijken via websites als Vliegtickets.nl en Expedia.nl is zeker aangeraden. Ook goed om rekening mee te houden: kies je voor KLM of Alitalia land je bij aankomst in Terminal 1, de andere maatschappijen landen in Terminal 2.

Rome Fiumicino Airport is een gigantische luchthaven en heeft dan ook vanzelfsprekend heel wat opties tot parkeren. Vlakbij de terminalgebouwen zijn er diverse parkeergarages (A, B, C, D en E) terug te vinden met een tarief van € 1,50 per 30 minuten. Het dagtarief bedraagt 28 euro. Goedkoper parkeren? Dan is er de Long Term parkeerplaats, waarvan er overigens ook een shuttle bus naar de terminals rijdt, waar je minstens een week moet staan om er gebruik van te maken. De eerste week betaal je 69 euro met 6 euro bijkomende kosten per extra dag. Voor motoren parkeer je in parkeergarage E en daar zijn ook luxe parkeerplaatsen beschikbaar.

Het vliegveld ligt op 30 kilometer afstand van het centrum van Rome. De stad is vlot bereikbaar met de wagen via de Autostrada A91 Roma-Fiumicino en je doet er afhankelijk van het verkeer zo’n 40 minuten over. Kies je voor de trein? Reken dan op 35 minuten met een verbinding elke 30 minuten. Een laatste optie is opteren voor de bus: met dit type openbaar vervoer ben je zo’n 50 minuten onderweg.

Dit indrukwekkende vliegveld verzet per dag zo’n volume aan passagiers dat het niet meer dan logisch is dat er quasi de klok rond gevlogen wordt. Toch kan je aannemen dat, op enkele uitzonderingen na, de vroegste vertrektijden rond 6 uur in de ochtend vallen. Aankomsten zijn dan weer mogelijk de hele dag door tot ongeveer half een.

Ben je een fervente roker? Dan valt het aan te nemen dat je na een lange vlucht of tijdens een lange wachttijd smacht naar een sigaret. Gelukkig zijn er diverse zones op de luchthaven waar roken is toegelaten zoals bij Terminal 1 en Terminal 3.

De luchthaven heeft een indrukwekkend aanbod aan winkelmogelijkheden. Meer dan 130 winkels zijn gevestigd op het vliegveld met diverse specialiteiten. Vanzelfsprekend vind je een uitgebreid aanbod aan Italiaanse modemerken en designwinkels terug, maar er is vast en zeker voor elke smaak en elk budget iets terug te vinden. Winkelen op deze luchthaven is sowieso een echte Italiaanse ervaring: de verkoopsters en verkopers begroeten je vaak met de typische expressieve lichaamstaal die je van Italianen verwacht. Ben je een frequent flyer van Alitalia? Dan tellen bepaalde aankopen in de winkels ook mee voor extra mijlen.

In elke terminal op de luchthaven zijn er cafés en restaurants terug te vinden. De opties zijn vrij uitgebreid per terminal van Fast food tot een zakelijke diner. Er zijn self-service restaurants, snack bars, pizzeria’s, hamburgeria’s en zelfs gelateria’s. Met honger vertrekken is dan ook geen optie.

Informatie over het vliegveld van Rome Fiumicino

vliegtickets Rome Fiumicino
Vliegtickets zoeken naar Rome

Op zoek naar vliegtickets naar Rome Fiumicino Airport? Wij hebben de beste aanbiedingen voor je gevonden. Klik hier of op de button om meteen naar de beste vliegticket aanbiedingen voor Rome te gaan!

auto huren Rome Fiumicino Airport
Auto huren op Rome Fiumicino Airport

Het spreekt voor zich dat er op dit indrukwekkende vliegveld heel wat mogelijkheden zijn om een auto te huren. Maar meer dan tien aanbieders is er dan ook geen gebrek aan opties voor huurauto’s. Avis, Auto Europa, Budget, Italy by Car, Europcar, Hertz, Maggiore Budget, Sixt, Rent4U, Noleggiare en meer staan allemaal voor je klaar met leuke wagens. Even op voorhand vergelijken is dan ook wel aangewezen. De beste optie hiervoor is de website EasyTerras waar je niet alleen de prijzen van de aanbieders kunt vergelijken, maar ook gelijk een auto kunt reserveren. Misschien geen slecht idee: zo kan je op beide oren slapen.

hotel Rome Fiumicino Airport
Hotels vlakbij Rome Fiumicino Airport

Het kan handig zijn om een hotel nabij het vliegveld te boeken om een late aankomst of vroeg vertrek te overbruggen. Wees echter voorzichtig: heel wat hotels noemen zich ‘Airport Hotel’, maar dat betekent in de praktijk niet dat ze vlakbij gelegen zijn. Is budget geen enkel probleem dan vind je op slechts 200 meter het Hilton Rome Airport hotel terug en een kilometer verder het QC Termeroma Spa and Resort hotel. Voor een vriendelijker prijskaartje ligt op het Fiumicino Airport B&B Deluxe op goed twee kilometer afstand. Nauwelijks 400 meter verder vind je het Metropolis Rooms&Services hotel terug voor een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

taxi Rome Fiumicino Airport
Taxikosten & reserveren

Een tweede mogelijkheid qua vervoer is opteren voor de taxi. Italië is echter geen goedkoop land wat het rijden met de taxi betreft en zoals gewoonlijk is de rit tijdens de avonduren of de nacht nog een tikje duurder. Reken op minstens 50 euro overdag en minstens 70 euro als de nacht valt. Vooraf een taxi reserveren? Dat kan via een website als Taxi2Airport.

openbaar vervoer Rome Fiumicino Airport
Openbaar vervoer

Er zijn diverse maatschappijen die een busverbinding tussen het vliegveld en Rome aanbieden. Zowel bij Terminal 3 als bij Terminal 2 vind je bussen terug. Liever de trein? Dan is er om de 15 minuten de Leonardo Express die vanaf het vliegveld naar het Rome Termini treinstation rijdt voor rond de 10 euro per persoon.

informatie

Informatie over Rome Fiumicino Airport

  • Adres: Via dell’ Aeroporto di Fiumicino, 00054 Fiumicino RM, Italië
  • IATA-luchthavencode: FCO
  • Aantal passagiers: 42.991.056

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...