WIJ VERGELIJKEN

Praktische informatie over Albanië

Albanië behoorde ten tijde van het communistisch regime tot de meest gesloten landen ter wereld. Vliegen naar Albanië was voor toeristische doeleinden dan ook uitgesloten. Inmiddels is men in het land druk bezig de achterstand in te halen. Albanië heeft veel te bieden met een ongerepte kustlijn die ook wel als Albanese Rivièra wordt aangeduid. Het land heeft ook vele ruige bergketens en is om die reden ook altijd behoorlijk afgesloten geweest van de buurlanden. Albanië heeft 1 internationaal vliegveld dat bij de hoofdstad Tirana ligt. Het land is toeristisch nog niet echt op de kaart gezet.

Airport Tirana

IATA: TIA
Passagiers: 2 miljoen

Het vliegveld ligt ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Tirana. De luchthaven wordt ook wel Rinas genoemd omdat het dicht bij het gelijknamige dorp ligt. Maar sinds 2001 is het vliegveld vernoemd naar moeder Teresa die van Albanese afkomst was. De nieuwe terminal die in 2007 gereed is gekomen heeft ervoor gezorgd dat de passagiersstroom veel efficiënter kan worden afgehandeld. De terminal heeft nog geen vliegtuigslurfen waardoor de reizigers via de baan hier naar toe moeten lopen.

Praktische zaken om te regelen op vliegvelden in Albanië

Autoverhuur
Autoverhuur

Er zijn een dozijn autoverhuurbedrijven gevestigd op de luchthaven van Tirana. In de buurt van de hoofdstad is het wegennet redelijk, maar richting de bergen zijn de wegen vaak alleen bereikbaar met een 4WD. Een auto online reserveren is efficiënt omdat je dan de prijzen en voorwaarden goed kan vergelijken. Bovendien geeft dat zekerheid over de beschikbaarheid van vervoer. De huurauto’s staan op loopafstand van de terminal.

Taxi's
Taxi's

Een taxi vanaf de luchthaven naar het centrum van Tirana kost ongeveer € 20. Wil je naar de kust en het toeristisch gebied dan moet je rekenen op een tarief van € 30. Het is verstandig om vooraf online een taxi te reserveren.

Er is een buslijn naar de hoofdstad die rijdt van 08.00 tot 00.00 uur. Ieder uur vertrekt er een bus en de reistijd is ongeveer 30 minuten. Sinds 2016 kan je ook direct met de bus naar de kust. Een rit duurt dan 45 minuten.

Hotels
Hotels

De accommodatie in Albanië is niet op het niveau dat een westerse reiziger gewend is, behalve in de nieuwe hotels aan de kust. De prijzen van hotels in het land zijn ook niet hoog. Via booking.com kan je details bekijken van alle hotels in Albanië. Ook beschikbaarheid en prijs staan vermeld zodat je meteen kan boeken. Vaste klanten krijgen korting en er zijn regelmatig aanbiedingen.

Vliegtickets
Vliegtickets

Welke luchtvaartmaatschappijen de luchthaven Tirana als bestemming hebben, kan je zien op tirana-airport.com. Vergelijken van de prijzen van vliegtickets naar deze bestemming loont zich zeker. Vluchten vanaf een Nederlandse luchthaven naar Tirana duren ongeveer 3 uur. In Albanië kom je een heel eind met Engels in de toeristische gebieden. Daar zijn de prijzen ook maar iets lager dan in de omringende landen zoals Griekenland.

informatie

Praktische informatie over Albanië

  • Tijdzone: Midden Europees + 1 (tijdverschil Nederland: geen)
  • Klimaat: Mediterraan aan de kust en landklimaat in het binnenland
  • Munteenheid: Lek
  • Hoofdstad: Tirana
  • Aantal inwoners: 3 miljoen

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...