WIJ VERGELIJKEN

Praktische informatie over Bulgarije

Na de val van het communisme in 1989 zocht Bulgarije aansluiting bij West-Europa. Inmiddels is het land lid van de EU. Vooral de badplaatsen aan de Zwarte Zee, die vroeger als luxe vakantieoorden golden voor de top van de communistische partij, zijn nu toeristische attracties geworden. De oude hoofdstad Sofia is een citytrip zeker waard. Vliegen naar Bulgarije kan inmiddels met een groot aantal luchtvaartmaatschappijen. Sofia is de belangrijkste luchthaven van het land en meer dan de helft van de vluchten gaan naar dit vliegveld.

Dit zijn de 3 drukste vliegvelden in Bulgarije

IATA: SOF

Passagiers: 7 miljoen

Deze luchthaven stamt uit de jaren 30 van de vorige eeuw en ligt op 5 kilometer van de hoofdstad. Ook de Bulgaarse luchtmacht maakt gebruik van dit vliegveld. Sinds 1947 is burgerluchtvaart mogelijk op Sofia Airport maar de luchthaven werd pas echt op de kaart gezet door de bouw van een tweede terminal in 1975 waardoor de capaciteit enorm werd vergroot. In 2015 werd het vliegveld verbonden met Sofia door een metrolijn.

IATA: BOJ

Passagiers: 3 miljoen

De luchthaven van Bourgas is in 1937 geopend op basis van een verzoek van de Franse burgerluchtvaart. Het is vooral de bestemming voor toeristen die Bulgarije bezoeken. Al in de jaren 70 was dit vliegveld (toen achter het IJzeren Gordijn) al uitgegroeid tot een internationale luchthaven met 45 bestemmingen.

IATA: PDV

Passagiers: minder dan 1 miljoen

Dit vliegveld ligt op 12 kilometer ten zuidoosten van Plovdiv. Momenteel wordt het vooral gebruikt voor de toeristen die voor een wintersportvakantie naar het land komen. Deze luchthaven wordt ook gebruikt als een uitwijkbasis voor Sofia in geval van drukte of noodgevallen.

Auto huren
Auto huren

Het wegennet in grote delen van Bulgarije is niet optimaal van kwaliteit. Het huren van een robuuste auto met 4WD is dus aan te bevelen. Online reserveren maakt het eenvoudig om de prijzen en voorwaarden te vergelijken. Bovendien ben je dan zeker van passend vervoer bij aankomst op een van de vliegvelden van Bulgarije.

Taxi reserveren
Taxi reserveren

Taxivervoer is niet duur in het land, maar met name op de kleinere luchthavens van Bulgarije is er geen zekerheid over het beschikbaar zijn van vervoer als je dit niet vooraf hebt gereserveerd. Het openbaar vervoer is betrouwbaar maar de frequentie valt vaak tegen.

Hotels
Hotels

De hotels in Bulgarije zijn nog niet altijd aangepast aan de wensen van de westerse toerist maar de prijzen zijn ook laag. Op Booking.com vind je informatie over alle accommodatie. Je kan ook direct een hotel in de buurt van een van de luchthavens van Bulgarije boeken. Er zijn iedere dag aanbiedingen beschikbaar en wie vaker gebruikt maakt van de site kan profiteren van de kortingsregelingen voor vaste klanten.

Vliegtickets zoeken
Vliegtickets zoeken

De meeste Europese luchtvaartmaatschappijen waaronder de prijsvechters vliegen op Sofia. Vergelijken van prijzen is dus zinvol en kan online. Let hierbij ook op de voorwaarden voor bagage etc. Vluchten vanaf een Nederlandse luchthaven naar Bulgarije duren ongeveer 3 uur. Sinds Bulgarije tot de EU is gaan behoren, is een visum voor het land niet langer nodig.

informatie

Praktische informatie over Bulgarije

  • Tijdzone: Midden Europees + 1 (tijdverschil Nederland: geen)
  • Klimaat: Landklimaat
  • Munteenheid: Lev
  • Hoofdstad: Sofia
  • Aantal inwoners: 8 miljoen

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...