WIJ VERGELIJKEN

Praktische informatie over Mozambique

Mozambique ligt aan de oostkust van Afrika en grenst in het zuiden aan Zuid-Afrika. Het land werd in de 16e eeuw gekoloniseerd door Portugal vanwege de goudvondsten. In 1975 werd Mozambique onafhankelijk na een bloedige vrijheidsstrijd. Nadien werd het land nog vele jaren geteisterd door een burgeroorlog. Het is een van de armste landen ter wereld en meer dan de helft van de bevolking leeft onder de armoede grens. Door de vondst van aardgas en andere bodemschatten lijkt de economische situatie te verbeteren. Ook toerisme heeft het land weer op de kaart gezet. De meeste mensen vliegen naar Mozambique vanwege de oerwouden en de bijzondere flora en fauna. Het land heeft één internationale luchthaven bij de hoofdstad en vele kleine vliegvelden met onverharde banen.

INTERNATIONALE LUCHTHAVENS MOZAMBIQUE

AIRPORT MAPUTO

IATA: MPM

Passagiers: 1 miljoen

Deze luchthaven ligt in het uiterste zuiden van Mozambique niet ver van de hoofdstad Maputo. Het zijn vooral vluchten vanuit Afrikaanse buurlanden en uit Portugal die het vliegveld van Maputo als bestemming hebben. Omdat het land eigenlijk pas de afgelopen 20 jaar als veilig wordt beschouwd  staat het toerisme nog in de kinderschoenen. De luchthaven beschikt ook over weinig faciliteiten.

Auto huren
Auto huren

De grote internationale autoverhuurbedrijven hebben een vestiging bij het vliegveld van Mozambique. Ook veel plaatselijke bedrijfjes verhuren auto’s. Online reserveren is verstandig omdat je dan prijzen en voorwaarden kan vergelijken. Ook het eigen risico moet je bijzonder goed checken als je een huurauto kiest vanaf het vliegveld van Mozambique. In grote delen van het land zijn de wegen minimaal matig.

Taxi reserveren
Taxi reserveren

Er zijn taxi’s beschikbaar op de luchthaven van Mozambique. Deze gebruiken geen meter. Als je niet vooraf online hebt gereserveerd, hangt de prijs geheel af van jouw onderhandelingskunsten. Het openbaar vervoer in Mozambique is slecht en in veel gevallen ronduit gevaarlijk. Grote afstanden worden in het algemeen afgelegd met kleine vliegtuigen.

Hotels boeken
Hotels boeken

Er is een beperkt aantal hotels in Mozambique waarvan de kwaliteit naar westerse maatstaven niet  bijzonder is. Op Booking.com kan je zien wat er beschikbaar is aan accommodatie. Op de site staan ook de prijzen en beschikbaarheid vermeld. Je kan er dus direct online een kamer boeken en eventueel annuleren. Ook in Mozambique zijn er regelmatig aanbiedingen en krijgen vaste klanten kortingen. Op de bijgevoegde kaart kan je de omgeving van het hotel beoordelen.

Vliegtickets zoeken
Vliegtickets zoeken

Er zijn niet veel Europese luchtvaartmaatschappijen die rechtstreekste vluchten uitvoeren op de internationale luchthaven van Mozambique. Vanaf Lissabon is een lijnvlucht die enkele malen per week gaat. Het is de moeite waard om uit te zoeken via welke route je het beste je bestemming in Mozambique kan bereiken. De verschillen in prijzen van vliegtickets kunnen zeer groot zijn. Check voor je vertrek naar het land altijd het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook vandaag de dag zijn er nog risico’s in bepaalde gedeelten van het land, onder meer op het gebied van de gezondheid. Neem ook tijdig voor vertrek contact op met je huisarts op een ziekenhuis in de buurt in verband met eventuele injecties.

informatie

Praktische informatie over Mozambique

  • Tijdzone: Nederland + 2 uur
  • Klimaat: Tropisch
  • Munteenheid: Metical
  • Hoofdstad: Maputo
  • Aantal inwoners: 27 miljoen

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...