WIJ VERGELIJKEN

Praktische informatie over Noorwegen

Noorwegen is een zeer uitgestrekt land dat schaars is bevolkt. De meeste Noren wonen in het zuiden van het land in de grotere steden. Binnenlands zijn er veel vluchten naar de westkust en het noorden. Noorwegen beschikt over een groot aantal vliegvelden, maar de meeste zijn slechts geschikt voor kleine toestellen en helikopters. De meeste reizigers naar Noorwegen komen in Oslo aan.

Oslo Airport

Dit zijn de 5 drukste vliegvelden in Noorwegen

IATA: OSL

Passagiers: 28 miljoen

Vliegen naar Noorwegen betekent bijna altijd landen op de luchthaven van Oslo. Deze ligt op 50 kilometer van de hoofdstad, maar heeft een uitstekende treinverbinding. In 1912 werd het vliegveld gevestigd met een militair doel. Na de Tweede Wereldoorlog werd ook de burgerluchtvaart hier mogelijk.

IATA: BGO

Passagiers: 6 miljoen

De luchthaven van Bergen is in 1965 geopend en werd met geld van de NAVO gebouwd. De Noorse luchtmacht heeft hier een belangrijke basis. Het vliegveld ligt op 19 kilometer afstand van de toeristische stad Bergen.

IATA: TRD

Passagiers: 4 miljoen

Trondheim ligt centraal in Noorwegen en veel van de vluchten naar dit vliegveld zijn binnenlands. Ook hier heeft de Noorse luchtmacht een basis. De terminal voor internationale vluchten dateert van 1982. Op deze luchthaven vond de eerste vlucht in 1914 plaats.

IATA: SVG

Passagiers: 4 miljoen

De luchthaven van Stavanger is het oudste commerciële vliegveld in Noorwegen. Burgerluchtvaart begon hier al in 1937. Het is tevens de basis voor een aantal Sea King reddingshelikopters die worden ingezet als scheepvaartverkeer voor de kust in de problemen komt.

IATA: TOS

Passagiers: 2 miljoen

Het vliegveld van Tromsø ligt in het uiterste noorden van Noorwegen op 3 kilometer van de stad. De internationale verbindingen vanaf deze luchthaven zijn vooral met het noordelijk gedeelte van Rusland. Ook is er een lijnverbinding met Spitsbergen. En hoewel Spitsbergen bij Noorwegen hoort, moeten alle passagiers die naar deze bestemming vliegen op het eiland door de douane

Auto huren
Auto huren

Het wegennet van Noorwegen in het zuiden is van uitstekende kwaliteit. In het noorden zijn de binnenwegen vaak minder goed. Reserveer online een passende auto vanaf een van de luchthavens in Noorwegen, dan je ook prijzen en voorwaarden goed vergelijken.

Taxi reserveren
Taxi reserveren

Het taxivervoer in Noorwegen is van goede kwaliteit maar niet goedkoop. Als je verzekerd wilt zijn van vervoer bij aankomst, reserveer dan vooraf online een taxi.

Hotels boeken
Hotels boeken

Noorwegen is een duur land en dat geldt ook voor de accommodatie in de buurt van de vliegvelden in Noorwegen. Op Booking.com kan je informatie vinden over prijzen en beschikbaarheid. Je kan op de kaart goed zien waar het hotel is gevestigd. Kortingen zijn mogelijk en dagelijks kan je profiteren van aanbiedingen.

Vliegtickets zoeken
Vliegtickets zoeken

Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen vliegen op Oslo. Het is dus zinvol om de prijzen van vliegtickets naar de luchthavens in Noorwegen online te vergelijken. Vluchten van een Nederlandse luchthaven naar Oslo duren iets meer dan een uur. Op het terrein van de luchthaven van Oslo is een luxe hotel gevestigd. De andere luchthavens van Noorwegen kun je bereiken via een tussenstop.

informatie

Praktische informatie over Noorwegen

  • Tijdzone: Midden Europees + 1 (tijdverschil Nederland: geen)
  • Klimaat: In het zuiden: gematigd zeeklimaat tot poolklimaat in uiterste noorden
  • Munteenheid: Noorse Kroon
  • Hoofdstad: Oslo
  • Aantal inwoners: 5 miljoen

Handige reistips & deals

Naar het ziekenhuis op je vakantie Zo zit het met je zorgverzekering in het buitenland

Naar het ziekenhuis op je vakantie? Zo zit het met je zorgverzekering in het buitenland

Staat je nazomer vakantie in het buitenland voor de deur? Dan ben je misschien al druk bezig met de voorbereidingen. Op vakantie wil je namelijk niet voor verr...

handige informatie reis kenia

Handige informatie voor een reis naar Kenia

Als je op reis gaat naar Kenia om te genieten van de magische zonsondergangen, safari’s en de Masai-cultuur, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee d...