WIJ VERGELIJKEN

Praktische informatie over Schotland

Schotland is geen zelfstandige natie, maar maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk. De meeste bezoekers komen hier per vliegtuig omdat de route vanaf vasteland van Europa anders over zee of door heel Engeland voert. Door de winning van olie in de Noordzee zijn ook de ruige noordkust en de eilanden voor de kust beter bereikbaar. Hier worden echter vooral helikopters ingezet.

Glasgow Airport

Dit zijn de 4 drukste vliegvelden in Schotland

IATA: EDI

Passagiers: 11 miljoen

De hoofdstad Edinburgh is niet de grootste stad in Schotland, dat is Glasgow. De luchthaven ontvangt echter wel de meeste passagiers. Het vliegveld ligt aan de autoweg A8 tussen Glasgow en Edinburgh en heeft goede verbindingen. Het vliegveld werd in 1916 geopend voor de RAF en bleef tot 1947 uitsluitend een militaire functie houden. Vanaf 1977 begon de burgerluchtvaart hier te groeien.

IATA: GLA

Passagiers: 10 miljoen

Het grootste vliegveld van Glasgow ligt op 13 kilometer ten westen van de grootste stad van Schotland. Het vliegveld is relatief nieuw en dateert uit 1966. Voordat het werd overvleugeld door Edinburgh was de luchthaven van Glasgow de grootste in het land. Het is ook het eerste vliegveld in Schotland waar meer dan 1 miljoen passagiers in een maand zijn geland.

Lees meer over Glasgow Airport

IATA: PIK

Passagiers: 2 miljoen

Deze luchthaven ligt 2 kilometer van Prestwick en ongeveer 50 van Glasgow. Het werd in 1934 opgericht door David Fowler McIntyre. Hij was de eerste man die over de Mount Everest vloog. In eerste instantie was het vliegveld bedoeld voor oefenvluchten. Maar in 1938 kwamen er ook faciliteiten voor passagiers en werd deze luchthaven de eerste in Schotland voor commerciële luchtvaart.

IATA: ABZ

Passagiers: minder dan 1 miljoen

Het vliegveld van Aberdeen ligt bijna 10 kilometer ten noordwesten van de stad. Het is de grootste luchthaven voor helikopters in Europa. Vanuit hier worden vluchten uitgevoerd naar de veld olieplatforms in de Noordzee. Er is een busdienst naar de station Dyce waar vanuit er een treinverbinding is naar Aberdeen

Auto huren
Auto huren

De wegen in Schotland zijn goed, maar in de Schotse Hooglanden wordt een stevige 4WD aanbevolen. Online een huurauto reserveren geeft je een ruime keuze en maakt het mogelijk om prijzen en voorwaarden te vergelijken.

Taxi reserveren
Taxi reserveren

Taxi’s zijn niet extreem duur in Schotland. Om verzekerd te zijn van vervoer bij aankomst kan je online een taxi reserveren. Hierdoor kan je ook duidelijkheid krijgen over het tarief.

Hotels boeken
Hotels boeken

Informatie over alle hotels is Schotland staat vermeld op booking.com. Op deze site kan je ook beschikbaarheid en prijzen checken en direct boeken. Profiteer van aanbiedingen en kortingen.

Vliegtickets zoeken
Vliegtickets zoeken

Schotland komt steeds meer in trek bij toeristen. De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden tickets aan naar Edinburgh en Glasgow. Online vergelijken van de vliegtickets loont zich dus. Directe vluchten van Nederlandse luchthavens naar Schotland duren in het algemeen 2 uur. Het noorden van Schotland bereik je het snelst met een binnenlandse vlucht.

informatie

Praktische informatie over Schotland

  • Tijdzone: Midden Europees (tijdverschil Nederland: min 1 )
  • Klimaat: Koel zeeklimaat
  • Munteenheid: Britse Pond
  • Hoofdstad: Edinburgh
  • Aantal inwoners: 5,3 miljoen

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...