WIJ VERGELIJKEN

Praktische informatie over Slovenië

Slovenië ligt aan de zuidrand van de Alpen en aan de Adriatische Zee. Het werd in 1991 onafhankelijk en maakte voor die tijd deel uit van voormalig Joegoslavië. Inmiddels is het een populaire vakantiebestemming geworden vanwege het aangename klimaat en de vele bezienswaardigheden. Vliegen naar Slovenië is vooral voor Nederlandse toeristen de eerste keuze. Er zijn maar twee steden in Slovenië die meer dan 100.000 inwoners hebben: Ljubljana (300.000) en Maribor (120.000).

Dit zijn de 2 drukste vliegvelden in Slovenië

IATA: LJU

Passagiers: 2 miljoen

Deze luchthaven ligt op 25 kilometer ten noorden van de hoofdstad. Het eerste vliegtuig landde hier in 1963. In 1964 kwamen de eerste reguliere lijnvluchten. Het jaar 2004 was een mijlpaal omdat het vliegveld in dat jaar voor het eerst meer dan 1 miljoen reizigers ontving. Door de forse toename van het aantal passagiers nadien, wordt momenteel de terminal flink uitgebreid. In 2020 zullen de werkzaamheden naar verwachting zijn voltooid.

IATA: MBX

Maribor Airport bestaat al sinds 1976. Het is de minst drukke van de twee internationale vliegvelden van Slovenië, maar toch wordt er steeds vaker op deze bestemming gevlogen. Het vliegveld wordt gebruikt door charters en vrachtvliegtuigen. Vroeger was hier een vliegschool gevestigd.

Auto huren
Auto huren

Op Airport Ljubljana zijn 10 autoverhuurbedrijven gevestigd. Op Maribor Airport zijn er minder te vinden, maar Sixt is bijvoorbeeld een bekende. Het wegennet in Slovenië is van redelijke kwaliteit maar in het binnenland is een stevige 4WD vaak wel noodzakelijk. Online kan je de tarieven en voorwaarden vergelijken en de huurauto van jouw voorkeur reserveren. De huurauto’s staan op een parkeerplaats op loopafstand van de terminal.

Taxi reserveren
Taxi reserveren

De afstand tot het centrum van Ljubljana is ongeveer 25 kilometer. Met een taxi lukt dat in het algemeen binnen een halfuurtje. Voor een dergelijke taxirit betaal je gemiddeld € 35. De rit van de luchthaven van Maribor naar het centrum is wat korter, ongeveer een kwartier tot 20 minuten. Deze is dan ook wat goedkoper. Als je verzekerd wilt zijn van vervoer bij aankomst op een van de luchthavens van Slovenië, is het aan te bevelen om een taxi online te reserveren. Er is ook een buslijn van het vliegveld van Ljubljana naar de hoofdstad. Deze heeft een beperkt aantal stops en doet er een halfuur over om het eindpunt te bereiken. De bussen zijn comfortabel en hebben airco. Van maandag tot en met vrijdag rijdt er ieder uur een bus, in het weekend en ‘s nachts is de frequentie lager.

Hotels boeken
Hotels boeken

Slovenië heeft zich sinds de onafhankelijkheid snel aangepast aan het toerisme uit West-Europa. De hotels zijn over het algemeen pas gebouwd, comfortabel en voldoen aan alle eisen die daaraan worden gesteld vandaag de dag. Op Booking.com kan je alle details bekijken en op de bijgevoegde kaart zien waar de accommodatie precies ligt. Beschikbaarheid en prijzen staan op de site vermeld en je kan hier dan ook direct boeken. Iedere dag zijn er aanbiedingen beschikbaar voor hotels in de buurt van luchthavens in Slovenië. Als je een vast klant bent, krijg je kortingen.

Vliegtickets zoeken
Vliegtickets zoeken

Vrijwel alle grotere luchtvaartmaatschappijen en prijsvechters bieden momenteel vluchten aan naar Ljubljana Airport. Het is dan ook de moeite waard om de prijzen van vliegtickets online te gaan vergelijken. De vliegtijd vanaf een Nederlandse luchthaven is ongeveer 3 uur.

Het drinkwater in Slovenië is vrijwel overal van goede kwaliteit. Gebruik in geval van twijfel bronwater. In Slovenië komt de teek voor die de ernstige ziekte tekenencefalitis kan overbrengen. Als je een langere periode door zal brengen in de natuur valt een vaccinatie te overwegen. Overleg dit met je huisarts.

informatie

Praktische informatie over Slovenië

  • Tijdzone: Midden Europees + 1 (tijdverschil Nederland: geen)
  • Klimaat: Mediterraan
  • Munteenheid: Euro
  • Hoofdstad: Ljubljana
  • Aantal inwoners: 2 miljoen

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...