Praktische informatie over Spanje

Ieder jaar wordt Spanje overspoeld door miljoenen toeristen. Deze komen vooral uit Noordwest-Europa voor de zonzekerheid van de Spaanse zomer. Maar ook overwinteren wordt steeds populairder. De grote vliegvelden in Zuid-Spanje behoren dan ook tot de drukste in Europa. Niet alleen de zuidkust is echter populair. Ook de grote steden zoals Madrid en Barcelona worden bezocht vanwege de vele bezienswaardigheden en dan kiest men juist voor vliegvelden in Noord-Spanje. Vliegen naar Spanje duurt niet lang; zo’n 2,5 uur vanaf Amsterdam. Wij hebben de grootste vliegvelden in Spanje voor je geselecteerd.

Alicante Airport
Barcelona Airport
Bilbao Airport
Fuerteventura Airport
Girona Airport
Gran Canaria Airport
Ibiza Airpor
La Palma Airport
Lanzarote Airport
Madrid Airport
Malaga Airport
Mallorca Airport
Menorca Airport
Murcia Airport
Reus Airport
Sevilla Airport
Tenerife Airport
Valencia Airport

Dit zijn de 5 drukste vliegvelden in Spanje

IATA: MAD

Passagiers: 54 miljoen

Het Barajas vliegveld ligt op 12 kilometer van het centrum van Madrid en is in 1928 geopend. Het is de thuishaven van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia. De in 2005 gebouwde 4e terminal op het vliegveld is de grootste in Europa. De naam is ontleend aan de stadswijk Barajas van Madrid.

Lees meer over Madrid Barajas Airport

IATA: BCN

Passagiers: 47 miljoen

De internationale luchthaven van Barcelona wordt ook wel kort El Prat genoemd. Er zijn meerdere terminals waarbij de onderlinge afstand erg groot kan zijn. Terminal 1 ligt zo’n 10 kilometer van terminal 2. De luchthaven ligt op het gebied van de gemeente Le Prat de Llobtegat op 15 kilometer van Barcelona.

Lees meer over het vliegveld van Barcelona

IATA: PMI

Passagiers: 28 miljoen

In de zomer is het vliegveld van Mallorca vaak het drukste van Europa. Het ligt 8 kilometer ten oosten van de hoofdstad Palma de Mallorca. Het dorpje C’an Pastilla ligt het dichtst bij dit moderne vliegveld. De capaciteit zal naar verwachting binnenkort worden uitgebreid.

Lees meer over het vliegveld van Mallorca

IATA: AGP

Passagiers: 19 miljoen

De luchthaven van Malaga is het belangrijkste vliegveld voor toeristen die naar de Costa del Sol reizen. Het ligt op 8 kilometer van Malaga en Torremolinos is op vijf kilometer afstand te vinden. Er zijn inmiddels 3 terminals waarvan de laatste in 2009 is geopend.

Lees meer over het vliegveld Malaga

IATA: ALC

Passagiers: 14 miljoen

Vroeger kwamen hier vooral binnenlandse vluchten aan, maar inmiddels is 80% van het luchtverkeer hier internationaal. De luchthaven dateert uit 1967 en was de vervanging van een kleiner vliegveld uit 1932. Alicante Airport ligt op ongeveer 9 kilometer van de stad.

Lees meer over het vliegveld van Alicante

Praktische zaken om te regelen op vliegvelden in Spanje

Auto huren
Auto huren

Het wegennet in Spanje is van goede kwaliteit, maar in de bergachtige gebieden is een 4WD aan te bevelen. Op de kaart kun je zo een route uitstippelen. Als je vooraf een huurauto reserveert, ben je verzekerd van passend vervoer bij aankomst op een van de luchthavens in Spanje. Online kan je prijzen en voorwaarden vergelijken van huurauto’s in de buurt van vliegvelden in Spanje.

Taxi reserveren
Taxi reserveren

Taxi’s zijn van goede kwaliteit in Spanje, maar de tarieven zijn regionaal zeer verschillend. Voor minder dan € 10 rijdt men meestal niet. Reserveer een taxi bij de vliegvelden in Spanje bij voorkeur online. Dan is er geen misverstand over de prijs en ben je verzekerd van vervoer.

Hotels boeken
Hotels boeken

Overal in het toeristische deel in de buurt van de luchthavens in Spanje is de keuze in accommodaties erg groot. Op Booking.com vind je informatie over hotels, prijzen en beschikbaarheid. Bij online boeken kan je van aanbiedingen en kortingen gebruik maken.

Vliegtickets zoeken
Vliegtickets zoeken

In het hoogseizoen is het aantal charters enorm groot. De goedkoopste vliegtickets kosten ongeveer €50. Let in dit geval op de voorwaarden met betrekking tot bagage. De vluchtduur naar Spanje is 3 tot 4 uur.

informatie

Praktische informatie over Spanje

  • Tijdzone: Max. 1 uur vroeger dan in Nederland
  • Klimaat: Aan de kusten mediterraan en centraal een warm landklimaat
  • Munteenheid: euro
  • Hoofdstad: Madrid
  • Aantal inwoners: 49 miljoen

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...