WIJ VERGELIJKEN

Praktische informatie over Tsjechië

In 1993 splitste Slowakije zich af en werd Tsjechië een zelfstandige republiek. Tsjechië is een stabiele economie geworden en een trekpleister voor toeristen. Daar heeft de prachtige ‘gouden’ hoofdstad Praag zeker aan bijgedragen. Het vliegveld van Praag ontvangt ook veruit de meeste passagiers. Her vliegveld van Brno is veel kleiner. Verder is Tsjechië beroemd om het bier dat er wordt gebrouwen. De oudste brouwerij staat in Pilsen. Daar is de naam ‘pils’ voor een lekker biertje ook van afgeleid.

Praag Airport

Dit zijn de 2 drukste vliegvelden in Tsjechië

IATA: PRG

Passagiers: 16 miljoen

Het vliegveld van Praag is vernoemd naar schrijver en voormalig president Vaclav Havel. De luchthaven ligt aan de westkant van de hoofdstad. De nationale luchtvaartmaatschappij van Tsjechië heeft hier haar thuisbasis: CSA Czech Airlines. Op het moment is het vliegveld van Praag nog niet aangesloten op het metronetwerk van de stad, maar het is de bedoeling dat lijn A uiteindelijk zal worden doorgetrokken naar het vliegveld voor een betere verbinding. Om Praag voor het toerisme nog beter op de kaart te zetten, wordt ook overwogen een spoorlijn aan te leggen naar de luchthaven. Er zijn 4 terminals op het vliegveld van Praag waarvan er een uitsluitend wordt gebruikt voor staatsbezoeken. Deze terminal dateert uit 1937.

Lees meer over Praag Airport

IATA: BRQ

Passagiers: 470.000

Deze luchthaven ligt op 7 kilometer ten zuidoosten van Brno. De luchthaven is in de jaren 50 van de vorige eeuw aangelegd. In de tijd van spanningen rond het ijzeren gordijn werd het vliegveld voornamelijk gebruikt door de luchtmacht van Tsjechië. Inmiddels worden er ook passagiers afgezet. Maar het aantal is maar een fractie van de reizigers die bij Praag landen. Brno is de tweede stad in Tsjechië en heeft bijna 400.000 inwoners. De stad wordt beschouwd als politiek en economisch centrum van Moravië. De stad ligt in het oosten van Tsjechië in het dal van de rivieren Svratka en Svitava.

Auto huren
Auto huren

Het wegennet in het oosten van Tsjechië in niet overal van goede kwaliteit. Dat is iets om rekening mee te houden als je een auto huurt bij een van de vliegvelden in Tsjechië. Vooraf online reserveren van een huurauto geeft je de mogelijkheid om prijzen en voorwaarden te vergelijken.

Taxi reserveren
Taxi reserveren

De luchthaven van Praag is niet ver van het centrum van de stad, maar het openbaar vervoer bestaat geheel uit bussen. Wil je verzekerd zijn van een taxi vanaf de luchthavens van Tsjechië, boek die dan online. Ook de prijs is daarmee vastgelegd.

Hotels boeken
Hotels boeken

Vooral buiten Praag is de accommodatie in Tsjechië beslist voordelig te boeken. Alle informatie over hotels, de prijs en beschikbaarheid vind je op Booking.com. Er zijn dagelijks aanbiedingen en kortingen bij meer frequent boeken.

Vliegtickets zoeken
Vliegtickets zoeken

Wil je vliegen naar Tsjechië? Steeds meer luchtvaartmaatschappijen vliegen op Tsjechië. Het valt dus aan te bevelen om de prijzen van vliegtickets op luchthavens in Tsjechië online te vergelijken. Vluchten vanaf Nederlandse luchthavens naar de vliegvelden in Tsjechië duren ongeveer 2 uur. Tsjechië is gedurende het gehele jaar een populaire bestemming. Praag is een van de meest gewilde steden voor een citytrip.

informatie

Praktische informatie over Tsjechië

  • Tijdzone: Midden Europees plus 1 uur (tijdverschil Nederland: geen )
  • Klimaat: Landklimaat
  • Munteenheid: Tsjechische Kroon
  • Hoofdstad: Praag
  • Aantal inwoners: 11 miljoen

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...