Voorbereiden op je vliegreis: van inchecken, visum tot ESTA voor Amerika

amerika
Onze partners
easyterra vliegtickets nl tui reizen kras reizen booking.com

Je gaat lekker op vakantie of een lange reis maken. Een heerlijk idee natuurlijk. Maar wanneer je reis dichterbij komt, moet je gaan inpakken en ook een aantal praktische zaken regelen. De laatste jaren zijn de regels bij vliegreizen flink aangescherpt. En wanneer je bijvoorbeeld naar Amerika reist, dan moet je ook een visum of ESTA aanvragen. Los daarvan is een lange reis in het vliegtuig lang niet altijd even comfortabel. Ook vervelen de kinderen zich soms met allerlei minder prettige gevolgen. In dit artikel zetten we alle voorbereidingen voor je vliegreis even voor je op een rij. Zo weet je zeker dat je alles goed geregeld hebt. Daarna kun je lekker ontspannen tijdens je reis en op je vakantie.

Check de geldigheid van je reisdocument

Voor je reis heb je een geldig reisdocument nodig. Dit moet geldig zijn gedurende je reis en eventueel ook bij langer verblijf (bijvoorbeeld wanneer je ziek wordt en langer moet blijven).

Elk land heeft andere eisen ten aanzien van het reisdocument. Check dus altijd even de site van het consulaat voor de meest actuele informatie.

Houd ook rekening met de volgende zaken:

  • Reis je met kinderen? Houd er dan rekening meer dat zij in sommige landen een eigen identiteitsbewijs nodig hebben. Het is voor kinderen dan niet toegestaan om bijgeschreven te staan in het paspoort van de ouders.
  • Dit formulier vind je op nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Het geldt voor alle kinderen die onder de 18 jaar oud zijn. Voor Engelstalige landen neem je een Engelstalig toestemmingsformulier mee. Beide ouders ondertekenen dit en ook een ambtenaar van het gemeentehuis.
  • Reis je met kinderen en gaan niet allebei de ouders mee? Neem dan een kopie van het paspoort van de ouder mee die thuisblijft. De ouder die niet mee gaat, laat je een toestemmingsformulier tekenen en dit neem je ook mee.
  • Wanneer de douane hierom vraagt, dan moet je ook een retour- of doorreisticket kunnen laten zien.
  • Heb je een eTA, ESTA of visum nodig voor een reis naar Amerika of Canada? Zorg er dan voor dat je paspoort minimaal één lege pagina bevat. Daar komt dan de stempel van het ESTA of visum voor Amerika. Let er ook op dat je paspoort in de tussentijd niet verloopt, want dan is deze ESTA, eTA of visum niet meer geldig!

Handbagage in het vliegtuig

De regels voor handbagage verschillen per vliegmaatschappij. Check daarom van tevoren even de maximale afmetingen en het totale gewicht dat je mag meenemen. Vroeger was je handbagage altijd gratis, maar tegenwoordig moet je bij de budget vliegmaatschappijen voor je handbagage vaak bijbetalen. En dit geldt ook voor je koffers en het reserveren van een zitplaats. Check dit dus even van tevoren, want vaak wordt je vliegticket zo een stuk duurder.

vliegreis esta

Dit mag niet mee in je handbagage!

De regels ten aanzien van handbagage zijn flink aangescherpt de afgelopen jaren. Zo mag je geen flesjes water meer meenemen. Je mag wel een of meer lege flesjes meenemen die je na de controle vult. Wil je je toiletspullen meenemen in het vliegtuig? Dan moet je deze in een plastic zak plaatsen. Je mag vijf flesjes meenemen en ze mogen elk maximaal maximaal 100 ml bevatten.

In sommige landen mag je ook geen medicijnen meenemen in het vliegtuig. Tenzij je kunt aantonen met een brief van je huisarts dat je deze echt nodig hebt. Check dit dus even op de site van het land van bestemming. Een nieuw parfum dat je op het vliegveld koopt en goed verpakt en verzegeld is, mag je wel meenemen.

Scherpe voorwerpen mogen ook niet mee in je handbagage. Maar een kleine schaar, vijl of pincet mag wel mee. Ook laptops, camera’s en tablets kun je gewoon meenemen in het vliegtuig. Plaats je zakje met vloeistoffen en apparatuur bovenin je handbagage. Zo hoef je niet je hele tas leeg te maken en kom je sneller door de security check heen.

Mag je eten meenemen in het vliegtuig?

Ja, dat mag gewoon, maar flesjes drinken dus niet. Op veel korte vluchten krijg je meestal geen maaltijd geserveerd. En alles wat je op of in het vliegtuig koopt, is vaak wat duurder. Neem dus zeker wat eten mee voor je ontbijt, lunch of diner. Dit mag je gewoon meenemen in je handbagage. Denk daarbij aan sandwiches, salades, fruit, snoep en snacks. De regel is dat je voedsel vast of smeerbaar moet zijn. Smeerkaas valt bijvoorbeeld onder vloeibare voedingsmiddelen en mag niet mee.

Ook potjes babyvoeding en melkpoeder mag je meenemen in het vliegtuig. In de meeste vliegtuigen kun je een flesje ook even laten opwarmen voor je baby. Ook kauwgom kan een goed idee zijn wanneer je oren dicht gaan tijdens het opstijgen of landen. Houd er rekening mee dat je dit eten in sommige landen (Amerika, Australië) niet mag invoeren. Dit moet je dan weggooien bij de douane.

Comfortabel reizen in het vliegtuig

Vliegreizen zijn lang niet altijd even comfortabel. Zeker wanneer je een verre reis maakt of ook in het vliegtuig overnacht. Neem in dit geval een lichtgewicht reisdeken en nekkussen mee. Ook een slaapmasker en oordoppen zijn meestal geen overbodige luxe. In een vliegtuig kan het namelijk flink lawaaiig zijn.

Vaak staat ook de airco aan en is het behoorlijk koel in een vliegtuig. Neem dus ook voor iedereen een warm vest en dikke, warme sokken mee. En vergeet natuurlijk je toilettas niet (check even bij ons kopje handbagage, wat je mee mag nemen). Zorg ook voor beweging in het vliegtuig op een lange vlucht. Doe af en toe wat rek- en strekoefeningen tussendoor.

Verder is de lucht altijd vrij droog in het vliegtuig. Vul dus na de douane voldoende flesjes met water voor onderweg. Denk ook aan homeopathische oogdruppels wanneer je snel last hebt van droge ogen. En neem ook een lekkere vette crème mee in het vliegtuig. Deze kun je op je handen en gezicht smeren. Zo droogt je huid niet uit tijdens de reis.

vliegreis visum

Met de kids vliegen

Ga je een lange vliegreis maken met de kinderen. Bereid die dan zeker goed voor. Neem sowieso de favoriete speeltjes, knuffels en boekjes mee. Ook de tablet met filmpjes van Peppa Big of Nijntje kan heel handig zijn. Laat de kinderen af en toe even bewegen tussendoor.

Neem op een lange vlucht bijvoorbeeld ook een cadeautjes tas mee. Laat de kids vervolgens elk uur een klein cadeautje uitpakken. Daarna kunnen ze weer lekker even een tijdje spelen met hun nieuwe speeltje. En natuurlijk neem je luiers, snoetenpoetsers, snacks en voeding mee. Een baby kun je even aan de borst of aan een vinger laten zuigen tijdens het opstijgen en landen.

Visum, ESTA of eTA

Voor reizen naar sommige landen moet je van tevoren een visum aanvragen. Zo heb je voor Amerika een ESTA, voor Canada een eTA en voor Turkije bijvoorbeeld een visum nodig. Check op de site van het consulaat van het land waar je naartoe gaat even of er een visum nodig is en hoe je dit kunt aanvragen. Een visum kun je meestal ook via het consulaat of ambassade van het betreffende land aanvragen. Zo weet je zeker dat je het goede document aanvraagt.

Op internet vind je veel aanbieders van een ESTA voor Amerika, een eTA voor Canada of een visum voor Turkije. De kosten liggen vaak flink hoger en je ontvangt hetzelfde document.

Vaccinaties

In sommige landen moet je je ook verplicht laten vaccineren voordat je het land in mag reizen. Daarnaast raadt de GGD soms ook aan om bepaalde vaccinaties of medicijnen preventief in te nemen. Op de site van de GGD vind je informatie over de benodigde of aanbevolen vaccinaties per land: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/. De vaccinaties kun je bij de GGD halen. Bekijk dit even ruim van tevoren. Sommige vaccinaties of medicijnen moet je namelijk een aantal weken voor je reis halen of innemen voordat ze effectief zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan malariatabletten.

Reizen naar Canada: eTA aanvragen

Ga je korter dan 6 maanden naar Canada? Dan hoef je geen visum aan te vragen voor je reis. Maar je hebt wel een elektronische reisvergunning, of eTA – electronic Travel Authorisation nodig. Deze eTA blijft in totaal vijf jaar geldig en geldt voor een bezoek van maximaal vijf maanden

Vraag de eTA ruim van te voren aan. Dit voorkomt problemen op het vliegveld en urenlange vertraging. Je vraagt de eTA online aan bij Visumbuitenland.nl en de kosten bedragen 19,95 euro. Check goed of je naam, initialen en geboortedatum identiek zijn aan die in je paspoort.

Reizen naar Amerika: ESTA aanvragen

Wanneer je naar Amerika reist, dan heb je een visum nodig wanneer je langer dan 90 dagen blijft. Ga je binnen 90 dagen weer naar huis dan moet je je 72 uur voor aankomst registreren via de ESTA elektronische reisvergunning. Dit kost 15 US dollar en blijft twee jaar geldig. Je hebt ook een ESTA nodig voor een overstap in Amerika.

In de Verenigde Staten zijn de grenscontroles en ESTA procedures strenger geworden. Heb je ook de Iraanse, Syrische Soedanese of Irakese nationaliteit, dan kun je geen ESTA krijgen. Dit geldt ook indien je na 1-3-2011 in Syrië, Irak, Soedan of Iran bent geweest. In dit geval moet je je visum aanvragen bij het consulaat van de Verenigde Staten.

Over: sandervw

Fly Drive deals

Recente berichten


Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...