Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

algemeen
Onze partners
easyterra vliegtickets nl tui reizen kras reizen booking.com

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig. Bereid je daarom goed voor zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan op het vliegveld. Waar moet je allemaal rekening mee houden? In dit artikel helpen we je op weg.

Ga je op vakantie of zakenreis en wil je medicatie meenemen? Bereid je reis dan altijd goed voor. Paracetamol en ibuprofen kun je zo in je tas stoppen, maar er gelden andere regels voor zwaardere pijnstillers als ADHD-medicatie, slaappillen en kalmeringspillen. Deze vallen in veel gevallen namelijk onder de Opiumwet.

Wat is de opiumwet?

De Opiumwet is een wet die zegt wat wel en niet mag met bepaalde stoffen die als drugs worden gezien. De regels in de wet gelden ook voor bepaalde medicatie, waaronder sterke pijnstillers als morfine en codeïne, stimulerende middelen zoals Ritalin en kalmeringsmiddelen.

Als je met medicijnen die onder de Opiumwet valt op reis gaat, moet je goed opletten. Het zonder recept meenemen van deze medicatie, kan namelijk problemen opleveren bij de douane. Twijfel je of jouw medicatie onder de Opiumwet valt? Vraag het na bij je apotheker of zoek je medicijn in Lijst I en II van de Opiumwet. Als jouw medicatie onder de Opiumwet valt, heb je een verklaring nodig voordat je in het vliegtuig stapt.

Als je medicijn niet onder de Opiumwet valt en geen verdovende middelen bevat, kun je deze vaak zonder problemen meenemen op reis. Het is echter altijd een goed idee om voor vertrek de regels en voorschriften van de luchtvaartmaatschappij en de bestemming te controleren, omdat sommige landen specifieke eisen hebben over medicijnen.

Verklaring

Verklaring

Voor alle medicijnen die onder de Opiumwet vallen, heb je dus een verklaring nodig. Hierin toon je aan dat de medicijnen op jouw naam staan. Deze kun je aanvragen bij het CAK. Welke verklaring je precies nodig hebt, hangt af van het land waar je naartoe reist. Ook de duur van je trip kan van invloed zijn.

Begin minimaal 4 weken voor vertrek met je aanvraag. Voor sommige landen moet je je verklaring laten legaliseren. Wil je zeker weten of dit ook geldt in het land waar je naartoe gaat? Vraag dit dan na bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Tips

Naast het aanvragen van een verklaring kunnen de volgende tips & tricks je helpen bij een probleemloze reis.

  • Zorg voor een Engelse versie van je verklaring en/of doktersrecept. Zo kan de douanecontrole in het buitenland er snel mee uit de voeten.
  • Neem medicatie altijd mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Dan is het duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om (soft)drugs. Zorg ervoor dat de bijsluiter in de verpakking aanwezig is.
  • Neem de medicatie altijd mee in je handbagage. Het bagageruim van het vliegtuig kan namelijk heel koud worden en dit kan de kwaliteit van je medicijnen beïnvloeden.

Met een goede voorbereiding kun je jouw medicatie met een gerust hart meenemen aan boord. Fijne reis!

Over: danny@db-online-marketing.nl

Fly Drive deals

Recente berichten


Handige reistips & deals

Meest betrouwbare vliegveldtaxi’s

Meest betrouwbare vliegveldtaxi’s

Er zijn een aantal eigenschappen die een auto moet hebben om een succesvol leven als taxi te leiden. De auto moet comfortabel en relatief luxe zijn, en genoeg ...

Hoe bereid je je voor op onverwachte gebeurtenissen tijdens je vakantie?

Hoe bereid je je voor op onverwachte gebeurtenissen tijdens je vakantie?

Een vakantie is een tijd waar je je even helemaal wilt ontspannen en wilt ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Maar onverwachte gebeurtenissen kunnen soms roe...