Praktische informatie over Wenen Airport

Het vliegveld van Wenen is in 1938 opgericht en sinds 1992 geprivatiseerd. Inmiddels is de luchthaven van Wenen genoteerd aan de Oostenrijkse beurs Wenen is een knooppunt voor vluchten van en naar Centraal en Oost- Europa. Het jaarlijkse aantal passagiers bedraagt meer dan 25 miljoen. Binnenkort zal de capaciteit worden uitgebreid door de ingebruikname van een derde baan. De luchthaven van Wenen wordt als zeer efficiënt beschouwd.

Veelgestelde vragen

Airport Wenen ligt op 18 kilometer ten zuidoosten van het centrum van de stad. De naam van het vliegveld: Wien-Schwechat is ontleend aan het dorpje Schwechat waarbij de luchthaven is gekregen. De naam is gekozen om verwarring te voorkomen met de oude luchthaven van Wenen die opgeheven is. De verbindingen met Wenen zijn uitstekend te noemen en de passagier heeft naast een huurauto of een taxi ook ruime keuze in openbaar vervoer.

Vanaf een Nederlandse luchthaven is de vliegtijd naar Wenen minder dan 2 uur.

De luchthaven van Wenen is de thuisbasis van Austrian Airlines. Ook de grote luchtvaartmaatschappijen vliegen op dit vliegveld zoals KLM en Brussels Airlines. Een totaaloverzicht kan je vinden op viennaairport.com

Er zijn meer dan 22.000 parkeerplaatsen beschikbaar bij Wenen Airport. Deze zijn verdeeld in kort, overdekt en lang parkeren. Er is een departure zone die bedoeld is om passagiers te halen of brengen. Hier mag je maximaal 10 minuten gratis gebruik van maken. Je kan ook gebruik maken van valet parkeren. De meeste parkeerplaatsen worden online gereserveerd. De tarieven variëren van € 3,90 tot € 4,70 per uur, € 24,90 tot € 39,90 per dag en € 174,90 tot € 353,90 voor 3 weken.

De reistijd van de luchthaven naar het centrum van Wenen is ongeveer 20 minuten. De verbinding per openbaar vervoer is goed en de infrastructuur in de omgeving van Wenen is prima.

Alle aankomst- en vertrektijden op Airport Wenen kan je onder meer vinden op vluchttijden.com. Hier wordt ook actuele informatie over vertragingen en annuleringen vermeld.

Roken is op de luchthaven van Wenen niet toegestaan. Slechts op plaatsen waar met borden duidelijk is aangegeven dab dit een rookruimte is, mag je een sigaret opsteken.

Op de luchthaven van Wenen is er een ruim aanbod van winkels. Naast de duty-free shops is er een uitgebreid aanbod in winkels voor luxe artikelen maar ook regionale specialiteiten. Er zijn in totaal circa 40 verschillende winkels.

Er is een ruime keuze aan restaurants op het vliegveld van Wenen. Je kunt zowel kiezen voor fastfood als voor diverse specialiteiten. Het restaurant Brahms & Liszt heeft lokale gerechten en wijnen op de kaart staan

Informatie over het vliegveld van Wenen

vliegtickets wenen airport
Vliegtickets zoeken naar Wenen

Er zijn veel luchtvaartmaatschappijen waaronder de prijsvechters die op Wenen vliegen. Het loont dus beslist de moeite om de prijzen van vliegtickets online te vergelijken. Let hierbij ook op de voorwaarden met betrekking tot de bagage. In Oostenrijk is er geen tijdverschil met Nederland.

auto huren wenen airport
Auto huren op Wenen Airport

Er meer dan een dozijn autoverhuurbedrijven gevestigd op Wenen Airport, waaronder Sixt en Hertz. Online een auto reserveren maakt het mogelijk om prijzen en voorwaarden te vergelijken. Denk bij het huren van een auto ook aan het eigen risico.

hotel Wenen airport
Hotels vlakbij Wenen Airport

Direct tegenover de aankomsthal is het NV Vienna Airport hotel gevestigd. Dit hotel kan je onder meer reserveren via Booking.com. Ook alle andere hotels staan op deze site beschreven. De site wordt 24/7 up-to-date gehouden en je kan er kamers boeken. Er zijn dagelijks aanbiedingen en kortingen voor vaste klanten.

taxi wenen airport
Taxikosten & reserveren

Een taxi reserveren om je naar het centrum te brengen kan je online regelen. In dat geval ben je verzekerd van passend vervoer bij aankomst. De taxi’s staan opgesteld bij de uitgang van terminal 3. Een taxirit duurt ongeveer 20 minuten en kost gemiddeld € 33.

openbaar vervoer Wenen
Openbaar vervoer

Zowel met de trein als de S-Bahnhofstrasse kun je van het vliegveld naar het centrum van de stad rijden. De rit duurt ongeveer 20 minuten en er vertrekt 2 keer per uur een trein. De tickets kan je bij de kaartautomaten kopen op in de terminal bij het loket van de vervoerders. In de treinen is gratis wifi en zijn er oplaadpunten. In de stad is het openbaar vervoer van goede kwaliteit en kan je daarmee alle delen van Wenen bereiken. In het centrum kun je bijvoorbeeld prima de metro nemen.

Over Wenen
Over Wenen

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en sinds 1922 ook een aparte deelstaat. Momenteel heeft Wenen ongeveer 2 miljoen inwoners. Het is daarmee ook met afstand de grootste stad van het land. Rond het begin van de jaartelling werd er een Romeinse militaire post gevestigd op de plaats van het huidige Wenen. De latere stad kreeg al in 1221 stadsrechten en werd in 1520 de keizersstad. De Turken belegerden de stad in de 16e en 17e eeuw meerdere malen maar hun opmars naar het westen werd hier gestuit.

Wenen kent vele bezienswaardigheden op het gebied van de architectuur. Barok kom je hier overal tegen maar ook Art Nouveau en Jugendstil zijn goed vertegenwoordigend. Naast de vele monumentale kerken en paleizen zijn er in Wenen nog vele andere bezienswaardigheden. Zo is er het Prater, het voormalig keizerlijk jachtgebied, nu vind je onder andere de beroemde kermis.

In het Haus des Meeres is een groot aquarium te bezichtigen. Bijzonder is dat het gevestigd is in 6 luchtafweerbunkers uit de Tweede Wereldoorlog.

Een bezoek aan de Spaanse rijschool met zijn Lippizaners is eigenlijk een must.

overige informatie
Overige informatie

Het vliegveld heeft twee business centers. De voorzieningen voor minder mobiele passagiers zijn uitstekend. Er zijn aangepaste toiletten, liften en telefoons. Voor rolstoelvervoer zijn busjes beschikbaar. Maak je gebruik van een rolstoel, neem dan altijd contact op met je luchtvaartmaatschappij. In de terminal zijn geldautomaten, twee bankkantoren en een postkantoor beschikbaar. Voor verdere informatie over de beschikbare voorzieningen kan je je melden bij de algemene informatiebalie.

informatie

Informatie over Wenen Airport

  • Adres: 1300 Schwechat, Oostenrijk
  • IATA-luchthavencode: VIE
  • Aantal passagiers: 22.165.794

Handige reistips & deals

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig

Welke medicijnen mag je meenemen in het vliegtuig?

Gebruik je medicatie en ga je op reis? Gelukkig mag je de meeste medicijnen gewoon meenemen in het vliegtuig, al heb je soms wel aanvullende verklaringen nodig...

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Parkeren bij vliegvelden – zo regel jij gemakkelijk een parkeerplaats

Heb jij de volgende vlucht geboekt en ben je aan het oriënteren naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Het is altijd verstandig om van tevoren ...